eur:
390.95
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Mohácsi Nemzeti Emlékhely/Facebook

Gigantikus megemlékezéssel készül a kormány a mohácsi csata 500. évfordulójára

A költséges program fő felelőse Lázár János építési és közlekedési miniszter.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent a határoztat „a mohácsi csata 500 éves évfordulójáról történő méltó megemlékezéshez és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések előkészítéséhez szükséges intézkedésekről”. Ennek alapján a kormány több részletben, több évre elosztva csaknem 6 milliárd forintot különített el a három év múlva esedékes eseményről tervezett méltó megemlékezésre.

Miután – a kormányhatározat alapján – „az 1526. évi mohácsi csata a magyar nemzet és a keresztény Európa történelmének olyan meghatározó eseménye, amelynek 500. évfordulója alkalmából történő méltó megemlékezés történelmi, kulturális, nemzet- és külpolitikai, illetve térségfejlesztési szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír”, jelentős fejlesztésekről határozott a kormány, amik fő felelőse Lázár János építési és közlekedési miniszter – írja a Hvg.hu.

A program legfontosabb pontjai:

  • az M6-os autópályának a horvát határig történő megépítése a Bóly és Ivándárda közötti, mintegy 20 km-es szakaszon,
  • a mohácsi Duna-híd megépítése,
  • az új országos közforgalmú kikötő megépítése Mohácson,
  • Mohács főterének átépítése, a Fogadalmi Templom és környezete továbbépítése,
  • Mohács szállodai kapacitásainak növelése,
  • a Szent János Hotel korszerűsítésével, bővítésével,
  • a Csatatéri Emlékkápolna és a Kálvária felújítása a hozzájuk kapcsolódó közterülettel,
  • a II. Lajos Emlékhely fejlesztése, látogatóközpont kialakítása, tematikus sétány létrehozása,
  • Mohács város minden felekezete valamennyi templomának felújítása a hozzájuk kapcsolódó közterületekkel,
  • a mohácsi síkon a Mohácsi Nemzeti Emlékhely teljes felújítása, az ott lévő tömegsírok feltárása után a hősök méltó eltemetése, emlékkápolna megépítésével.

A kormány még olyan részletekre is kitért, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen található sírjelek, kopjafák restaurálására idén és jövőre 140 millió forintot, a Nagyharsányi Szoborpark felújítására a következő években 430 millió forintot fordítsanak.

A fentieken túl a kormány felkérte a mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felelős, 2021-ben már kinevezett miniszteri biztost, hogy „folyamatosan vizsgálja a rendelkezésre álló európai uniós források bevonásának lehetőségét”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×