eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A magyar-belarusz gazdasági vegyesbizottság ülése a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. április 12-én. Az asztalnál balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b4), vele szemben Szjarhej Alejnyik fehérorosz külügyminiszter (j4).
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Szijjártó Péter megkérte a fehérorosz külügyminisztert

A kommunikációs csatornák nyitva tartása ad reményt a mielőbbi békére a szomszédunkban - mondta Szijjártó Péter.

Az ukrajnai béke reménye mindaddig él, amíg a kommunikációs csatornák nyitva vannak, ezért fontos minden várható kritika és támadás ellenére is a párbeszéd fenntartása Belarusszal - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután belarusz kollégáját, Szjarhej Alejnyiket fogadta szerdán Budapesten.

A tárcavezető a magyar-belarusz kormányközi gazdasági együttműködési bizottság 11. ülését követően sajtótájékoztatón kiemelte: "nyilvánvalóan majd hosszú sorát és listáját olvassuk a kritikáknak és támadásoknak mindazért, ami ma itt történt, de szeretném önöknek elmondani, hogy minden kritika és támadás dacára nagyon fontos volt, hogy mi ma itt Budapesten találkoztunk".

Arról is beszélt, hogy Ukrajna szomszédságában hazánk pontosan tudja, hogy az eszkaláció először a fegyveres konfliktus közvetlen környékén élőket érintené súlyosan, ezért alapvető fontosságú annak elkerülése.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy megkérte Szjarhej Alejnyike külügyminisztert, hogy Belarusz tegyen meg mindent a háború eszkalálódásának elkerülése érdekében, és ne tegyen semmi olyan lépést, ami ennek a veszélyét megnövelné. Mint kiemelte, a kommunikációs csatornák bezárásával a béke reményét adná fel a világ. "Éppen ezért a mai találkozó a béke reményének fenntartását segíti, segítette elő" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×