eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A kinyomtatott leveleket egy ládába csomagolják a Magyar Posta EPDB Nyomtatási Központjában, Budapesten 2015. február 26-án. Lezárult a Magyar Posta új hibrid kézbesítési és konverziós nevet viselő rendszerének fejlesztése, amellyel hiteles dokumentumok továbbítása válik lehetővé elektronikus úton a postán keresztül.
Nyitókép: MTI/Honéczy Barnabás

Államtitkár: az unió szerint sok a postás Magyarországon

Dudás Róbert állítása szerint több javaslatot tett a probléma megoldására. Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint nem megengedhető a posták a posta nagyobb mértékű költségvetési támogatása.

Tavaly ősszel a kormány 210 településen 366 postahivatalt zárt be ideiglenesen, és az önkormányzatok csak 44-et tudtak újra megnyitni a saját költségükön – hívta fel a figyelmet napirend előtt a jobbikos Dudás Róbert.

Hangsúlyozta: bár korábban ideiglenes bezárásról beszéltek, mára kiderült, hogy több mint háromszáz posta nem fog többet kinyitni. Több javaslatot is tett a probléma megoldására, így indítványozta, hogy a költségvetés vagy a Szerencsejáték Zrt. adjon a postának plusz támogatást, illetve adjon a kormány lehetőséget az önkormányzatoknak a postahivatalok fenntartására. Szerinte azonban ezek közül egyet sem támogatott a kormányoldal.

"Költségvetési módosítót nyújtottam be, szám szerint kettőt. Az egyik arról szólt, hogy biztosítsunk forrást, egészen pontosan 20 milliárd forintot, hiszen a kormány véleménye szerint ennyi kellene ennek a 300 egynéhány postának az újranyitásához" – mondta.

A kistelepülési posták bezárását Ceaușescu falurombolásához hasonlította, hangsúlyozva, hogy az ellehetetleníti a falusi életet.

Dudás Róbert jobbikos képviselő interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. április 11-én.
(Fotó: MTI/Máthé Zoltán.)
Dudás Róbert jobbikos képviselő interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. április 11-én.
(Fotó: MTI/Máthé Zoltán).

"Az európai versenytilalmi szabályok nem engedélyezik a posta nagyobb mértékű költségvetési támogatását, ráadásul az unió szerint nincs is szükség annyi postára és postásra Magyarországon, mint most" – válaszolta Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

"A Magyar Posta egy évvel ezelőtt mintegy 26 ezer alkalmazottat foglalkoztatott 2600 postahelyen. Az Európai Unió szokványai szerint ilyen lakosságszámra és ilyen országméretre mintegy 1400-1500 postahelyet látnak igazoltnak az ehhez tartozó személyzethez,

és az ehhez tartozó költségvetési támogatást tartják megengedhetőnek"

– jelentette ki. Úgy véli, ez az elmúlt években 15 millió euró volt, ami messze nem fedezi a Dudás Róbert által indokolt költségeket.

Budapest, 2023. április 11.
Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. április 11-én.
MTI/Máthé Zoltán
Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. április 11-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán).

Az önkormányzatok továbbra is átvehetik és megnyithatják a bezárt postákat, de ez a kézbesítést nem érinti. A leveleket, a csomagokat és a nyugdíjakat tehát mindenhová kiviszik a postások. A cél nem a szolgáltatások szűkítése, hanem azok korszerűsítése és a színvonal emelése – hangsúlyozta az államtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×