eur:
393.19
usd:
367.86
bux:
65858.18
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Invinity

Speciális, hatalmas akkumulátorok épülnek a Dunántúlon

A napenergia "időszakosságát" egyengetik a lítiumos helyett más, ritkán használt technológiával készült eszközök.

A Veszprém és Székesfehérvár között fekvő Öskü határában egy 2 MW-os naperőmű épül, amelyet 1,5 MWh-s összkapacitással rendelkező vanádium redox folyadékáramos energiatárolókkal fognak társítani. A térségben nem ez lesz az egyetlen ilyen projekt, hiszen egy sümegi napelemparkban is ezt a technológiát fogják alkalmazni, igaz, jóval nagyobb méretben, ez utóbbi ugyanis 24 MWh-s tárolási kapacitással fog bírni - írta a villanyautosok.hu.

A vanádium redox folyadékáramos akkumulátorok előnye, hogy nem igényelnek hűtést, nem tűzveszélyesek, és a tartályok méretének, illetve az elektrolit mennyiségének növelésével viszonylag olcsón skálázhatóak. De ami talán a legfontosabb, hogy

20 évet és 20 ezer ciklust meghaladó élettartammal rendelkeznek, amire nincs hatással a töltési-kisütési ciklus mélysége sem, tehát nyugodtan le lehet őket teljesen meríteni, ráadásul a degradáció is csekély mértékű.

Van azonban két komoly hátrányuk a lítiumhoz képest: jóval nagyobb helyet foglalnak el, és a töltési/kisütési ciklus hatásfokát tekintve is rosszabbul teljesítenek, ami a VS3 esetében mindössze 75 százalék, szemben a lítiumion-akkumulátorok 85-90 százalékával.

Az ösküi projektet a Pannon Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Ideona Zrt. által alkotott konzorcium közösen fogja megvalósítani, ami arra utal, hogy a beruházás egyúttal kutatási és képzési célokat is fog majd szolgálni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×