eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: kynny/Getty Images

Akkumulátorgyárak - Válaszolt a kormány az ellenzék egyik hangsúlyos kritikájára

Cáfolja a kormány azt az ellenzéki állítást, hogy a majdani akkumulátorgyárak hulladékát Magyarországon kell kezelni. A téma napirend előtt került elő az Országgyűlés plenáris ülésén.

Az LMP-s Csárdi Antal már nem először sürgetett országos népszavazást az akkumulátorgyárak telepítéséről, amelynek a kritikáját egy 50 másodperces mondatfüzérbe tömörítette.

"Teleépítik Magyarországot akkumulátorgyárakkal, hogy aztán legyen energia a működtetésükhöz, telerakják Kelet-Magyarországot gázerőművekkel, így majd orosz gázból energiát kapnak a kínai akkumulátorgyárak, aztán német autógyáraknak szerelnek össze akkumulátorokat, nagyrészt betelepített külföldi munkásokkal; aztán ezek a globális cégek a nyereségüket az utolsó fillérig kiviszik az országból. Mit is adunk ezért cserébe? Szíves felhasználásra a magyar kormány odaadja a vízkészletünket, a levegőnk tisztaságát, az értékes termőföldjeinket, aztán jön a buli vége, és

ahogy buli végén lenni szokott, a vendégek jó szokás szerint otthagyják a szemetüket,

ugyanis az érvényben lévő uniós szabályok szerint a gyártás során keletkezett hulladékot, az elhasználódott akkumulátorokat a gyártó cégnek kell majd kezelnie."

Európa más országai is akkumulátorgyárakat akarnak - érvelt válaszában Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.

"A Szlovák Autóipari Szövetség elnöke azt mondta, végzetes lenne, ha elszalasztanák a lehetőséget, hogy az országnak saját akkumulátorgyára legyen. Mondják ezt szlovák barátaink. És jött a hír Pozsonyból, hogy Szlovákia akkumulátorgyárat fog építeni. Ez egy igen nagy beruházás lesz, sok százmillió eurós. Egyébként a szlovákok kapcsán a németek kerültek képbe, mondván, a németeknél még gyorsabb az eljárás, az elbírálás, az engedélyezés, mint a szlovákoknál" - mondta.

Az egész világ akkumulátorgyárat akar, csak a magyar baloldal nem,

Menczer Tamás szerint.

Hangsúlyozta, az akkumulátorgyárak építőinek, üzemeltetőinek is be kell tartaniuk a törvényeket, a használt akkumulátorokat pedig ott kell kezelni, ahol forgalomba helyezték azokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×