eur:
390.04
usd:
356.89
bux:
72561.37
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Pixabay

Belenyúlna a kormány a vízárakba – íme, a célok

Több szempontot is tárgyalt a kormány a víziközművek önkormányzatoktól az államhoz való kerülése kapcsán.

Gulyás Gergely a Kormányinfón arról beszélt, hogy még mindig átadhatják az önkormányzatok az államnak a víziközműveiket, ha nem tudják annak fenntartását kigazdálkodni. A téma körüljárásakor a kormány több problémát is megvitatott.

A vízvezetékrendszer felújítása elengedhetetlen – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve, hogy

országosan 22 százalék a vízveszteség, de van olyan térség, ahol 60 százalék,

vagyis a víz több mint fele elfolyik, mielőtt a fogyasztókhoz érne.

Emlékeztetett: ez az egyetlen terület, ahol a rezsicsökkentéskor az akkori árakat tették meg maximumnak, ezért többszörös különbségek vannak a vízdíjakban az ország régióiban. Lantos Csaba energiaügyi miniszter kapta a feladatot, hogy a felújításra, illetve egy egységes árrendszer felé történő elmozdulásra tegyen javaslatot.

A víziközmű-hálózat teljes körű felújítása 1000 milliárdos nagyságrend lenne, amelyet uniós vagy kormányzati pénzből, illetve akár hitelből is lehetne finanszírozni, de kormánydöntés még nincs. Lantos Csaba jelentése ad majd be javaslatot a feladatokra és a költségekre vonatkozóan - hangzott el.

A víziközmű-hálózat fenntartásához most évente 150 milliárd forinttal járul hozzá a kormány.

Arra a kérdésre, hogy itt is meghatároznak-e átlagfogyasztási szintet és az alatt, illetve fölött érvényes árat, Gulyás Gergely megismételte, Lantos Csaba tesz majd javaslatokat a lehetséges változtatásokra.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
A nemzetközi kereskedelem motorjai – Az exporthitel-ügynökségek gazdaságfejlesztési szerepkörének fejlődése

A nemzetközi kereskedelem motorjai – Az exporthitel-ügynökségek gazdaságfejlesztési szerepkörének fejlődése

Az állami háttérrel rendelkező exporthitelezés intézményrendszere több mint 100 éves nemzetközi múltra tekint vissza. A hálózat szereplőinek legfőbb célja a nemzeti export támogatása finanszírozási és biztosítási termékekkel olyan szegmensekben, amelyektől a piaci bankok és biztosítók kockázatvállalási politikájuk miatt elzárkóznak. Az exporthitelezési és -biztosítási intézményrendszer szerepköre a 2008-as gazdasági világválság után egyéb gazdaságpolitikát támogató funkciókkal bővült, amelyek a 2020-as évek gazdasági válságai során is kiválóan vizsgáztak. Ami a jövőt illeti, az exporthitel-ügynökségekre a szerepeik további bővülése vár a fenntartható finanszírozás és a nagy volumenű, nemzetközi beruházások közös megvalósítása tekintetében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 18. 08:49
×
×
×
×