eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
BKK menetrend szerinti hajójárata a Dunán. Forrás: BKK
Nyitókép: Forrás: BKK

A BKK elsüllyesztette a kishajókat, de van másik megoldás

A turisták nem maradnak a dunai panoráma nélkül, noha a főváros kivonult a kishajós piacról.

Budapesti Duna-part a földkerekség egyik legszebb turisztikai látványossága, tavasszal megélénkül a dunai hajós forgalom, és a közelmúltig a BKV menetrend szerint közlekedő kishajói megfizethető lehetőséget kínáltak bárkinek a budapesti közlekedéssel egybekötött városnézésre, csakhogy a főváros idén ismét szünetelteti ezt a lehetőséget a BKK.

Minden jel arra mutat, hogy ebben a formában nem is indul újra a vízi közlekedés a közeljövőben, hiszen a 2013-ban félmilliárd eurós uniós támogatásból indult indult projekt fennállása alatt csak veszteséget termelt. A napi.hu ezúttal annak nézett utána, hogy a BKK-hajók hiányában milyen egyéb lehetőségek adódnak manapság a dunai városnézésre.

Egyetlen komp járat maradt mára a BKV-nál,

amely a Csepel-Királyerdő és Soroksár, Molnár-sziget között közlekedő révet üzemelteti. Ott egy teljes árú jegy 170 forintba kerül, a tanulók és a nyugdíjasok 110 forintért utazhatnak.

A részben svájci, részben állami tulajdonú Mahart-PassNave a BKK-kishajók megszűnésekor azonnal benyomult a piaci résbe, és körjáratokat indított a Duna fővárosi szakaszán. A hajók idén húsvéttól, április 7-től október 1-ig közlekednek. A járat több helyen kiköt, lehetőség van a ki- és beszállásra, esetleg a visszaszállásra egy következő járatra.

A hajók a Vigadó téri hajóállomásról indulnak, első megállójuk a Parlament déli sarkához közeli Akadémia kikötő, ahonnan tovább haladva a Margit-sziget budai oldala következik, ott a hajó megfordul, és déli irányban folytatja útját a Batthyány térig, majd tovább megy, egészen a Nemzeti Színház épületéig, mígnem a Petőfi híd alatt ismét észak felé fordul, és a Vigadó téren fejezi be útját. A felnőtt napijegy 1500 forintba kerül, hétéves kor alatt az utazás ingyenes, kutyát és kerékpárt 1000 forintért lehet szállítani.

A portál emellett bemutat egy extrém vízi városnézési lehetőséget, a Speedboat egy látványos manővereket végrehajtó, vörös színű, száguldó vízi alkalmatosság, amelyet az üzemeltetők elsősorban felnőtteknek ajánljanak, a gyerekeknek legalább 150 centiméter magasnak kell lenniük, és 16 éves kor alatt csak szülői kísérettel vehetnek részt a túrán.

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×