eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: bud.hu

Légiutas-adó - Indul a "pingpong" a XVIII. kerület és a Kúria között

Megsemmisítette a Kúria a XVIII. kerületi önkormányzat települési adórendeletének légiutas-adóról szóló rendelkezéseit. A Fidesz szerint a DK-s polgármester átverte a kerületieket, Szaniszló Sándor polgármester szerint viszont az adójavaslat a hibák kijavítása után újra beterjeszthető.

A Kúria a fővárosi kormányhivatal indítványára eljárva megállapította, hogy Pestszentlőrinc–Pestszentimre képviselő-testülete a települési adókról szóló 26/2022-es önkormányzati rendeletének a légiutas-adóról rendelkező paragrafusai más jogszabályba ütköznek, ezért ezeket január 1-jére visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

Lévai István Zoltán, a Fidesz választókerületi elnöke, önkormányzati képviselő az InfoRádiónak azt mondta, hogy már a képviselő-testületi ülésen jelezték, hogy több jogi problémát is felvet a rendelet.

"Az extraprofitadó már megadóztatta magát az adó tárgyát, tehát magát az utazást, kettős adóztatás meg nem lehet.

Ezen kívül zűrös az illetékesség kérdése is, ugyanis több önkormányzat illetékessége maga a repülőtér, például Ecser és Vecsés is a XVIII. kerületen kívül. Maga az adóbeszedés sem teljesíthető, azt ugyanis maga az adóhatóság teheti meg, az önkormányzat nem ruházhatja át a földi kiszolgálóra."

A Fidesz választókerületi elnöke szerint a gyakorlati megvalósítás is kivitelezhetetlen lett volna, hiszen a repülőjegy vásárlásakor nem derült volna ki, hogy ki az, akinek meg kell fizetnie ezt az adót, és ki az, akinek nem.

"Amikor egy család repülőjegyet vesz, akkor csak azokat az adatokat adja meg, amelyeket kérnek tőle egy vásárlás során. Ott például nem kell megadni, hogy egy utazás magán vagy céges, azt sem kell megadni, hogy a vásárló hol lakik, miközben az adó alól mentesültek volna a XVIII. kerületi lakosok."

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere az InfoRádiónak azt mondta, számított rá, hogy a Kúria ezt a döntést fogja hozni.

"Az történt, amit vártunk,

a hibákat ki fogjuk javítani

az elkövetkező időszakban, és újra be fogjuk terjeszteni a képviselő-testületnek, ha úgy látjuk, a Kúria összes felvetett kérdésére érdemi választ tudtunk adni."

A DK-s polgármester szerint a Kúria döntéséből az nem olvasható ki, hogy ezt a települési adót ne lehetne kivetni.

"Azt sem mondta ki, ami volt az egyik legerősebb támadási alap ellene, hogy kettős adóztatás van. Tudvalévő, a kormány adót vetett ki a légitársaságokra, ez viszont azokra az utasokra történő, 1000 forintos adókivetés lenne, akik a repteret használják."

Lévai István Zoltán, a Fidesz választókerületi elnöke, önkormányzati képviselő azt is elmondta, hogy az önkormányzat nem is tervezett ezzel az adóbevétellel.

"Átverték a kerület lakosságát, hiszen

azt a reményt keltették, hogy reálisan több milliárd forintot be lehet szedni ezzel az adóval."

Lévai István Zoltán hozzátette, hogy a kormányzati elvonásokra hivatkozásnak sincs valóságalapja, mert nagyságrendileg 10 milliárd forinttal nőtt az elmúlt három évben az önkormányzat bevétele.

A XVIII. kerület DK-s polgármestere szerint ez a légiutas-forgalmi adó elterjedt adóztatási forma Nyugat-Európában. Szaniszló Sándor szerint mivel kerülete szenvedi el leginkább a repülőtérhez kapcsolódó környezeti ártalmakat, egy elviselhető mértékű helyi adó méltányos volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×