INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

egészségügy

laborvizsgálat

neak

Vérvételi csövek az Országos Vérellátó Szolgálat megújult Karolina úti véradóterének átadásán 2018. május 14-én.

Nagy a baj a szakrendelőkben, itt a hatalmas sorok oka

Infostart

Két tűz közé szorultak a szakrendelők: néhány hete megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, a másik oldalon pedig a labormintákat elemző cégek árat emeltek.

Néhány hete megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, a másik oldalon pedig a labormintákat elemző cégek árat emeltek. Miután a finanszírozó a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) viszont havonta csak meghatározott számú vizsgálatot fizet, ezért a szolgáltatók sorba állítják a laborba érkezőket – írja a Népszava.

Sok szakrendelőnek ezekben a hetekben jár le a laborszolgáltatók szerződése. Eddig úgynevezett „csomagokra” szerződtek (például a NEAK-finanszírozásért gyakorlatilag a szakrendelőből érkező valamennyi mintát elemezték), azaz eddig ők viselték a túlfogyasztás kockázatát. Az új szerződésben – az energia-árrobbanás, a forint értéktelenedés és egyéb inflációs költségeikre hivatkozva – már csak darabonkénti áron vállalják a munkát. Ezzel a szakrendelők költségei többszörösére ugranak. Ők is úgy próbálnak védekezni, hogy csak annyi beteget fogadnak a laborban, amennyi a tb-finanszírozásból futja.

Az egyik fővárosi szakrendelő vezetője elmondta: összehívták a területükön dolgozó háziorvosokat, hogy meggyőzzék őket arról, csak a legszükségesebb vizsgálatokat kérjék. Gyorsan kiderült, hogy ez számukra teljesíthetetlen, miután egy ideje a finanszírozásukat meghatározó minőségi mutatók egyike az az elvárás, hogy bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása alatt rendszeresen ellenőrizzék páciensük vese-, májműködését, illetve a cukorbetegeiket is rendszeres laborvizsgálatra kell küldeniük.

Van olyan háziorvos, aki szinte minden betegét ellátja laborbeutalóval, ezért

nem is remélik, hogy érdemben csökkenhet a beutalók száma.

Jó néhány önkormányzat is a zsebébe nyúl, és megemeli a szakrendelő tb-laborfinanszírozását azért, hogy mérsékeljék a várakozás idejét, és a sorok hosszát.

A NEAK szerint a Covid okozta pandémia után az egészségügyi ellátórendszer most tér vissza a „normál kerékvágásba”, ezért a központ inkább örvendetesnek tartja, ha minden biztosított megkapja a számára szükséges egészségügyi ellátást.

Az új egészségügyi törvény részleteit bemutató beszélgetést megnézheti itt:

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018