eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Vérvételi csövek az Országos Vérellátó Szolgálat megújult Karolina úti véradóterének átadásán 2018. május 14-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Nagy a baj a szakrendelőkben, itt a hatalmas sorok oka

Két tűz közé szorultak a szakrendelők: néhány hete megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, a másik oldalon pedig a labormintákat elemző cégek árat emeltek.

Néhány hete megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, a másik oldalon pedig a labormintákat elemző cégek árat emeltek. Miután a finanszírozó a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) viszont havonta csak meghatározott számú vizsgálatot fizet, ezért a szolgáltatók sorba állítják a laborba érkezőket – írja a Népszava.

Sok szakrendelőnek ezekben a hetekben jár le a laborszolgáltatók szerződése. Eddig úgynevezett „csomagokra” szerződtek (például a NEAK-finanszírozásért gyakorlatilag a szakrendelőből érkező valamennyi mintát elemezték), azaz eddig ők viselték a túlfogyasztás kockázatát. Az új szerződésben – az energia-árrobbanás, a forint értéktelenedés és egyéb inflációs költségeikre hivatkozva – már csak darabonkénti áron vállalják a munkát. Ezzel a szakrendelők költségei többszörösére ugranak. Ők is úgy próbálnak védekezni, hogy csak annyi beteget fogadnak a laborban, amennyi a tb-finanszírozásból futja.

Az egyik fővárosi szakrendelő vezetője elmondta: összehívták a területükön dolgozó háziorvosokat, hogy meggyőzzék őket arról, csak a legszükségesebb vizsgálatokat kérjék. Gyorsan kiderült, hogy ez számukra teljesíthetetlen, miután egy ideje a finanszírozásukat meghatározó minőségi mutatók egyike az az elvárás, hogy bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása alatt rendszeresen ellenőrizzék páciensük vese-, májműködését, illetve a cukorbetegeiket is rendszeres laborvizsgálatra kell küldeniük.

Van olyan háziorvos, aki szinte minden betegét ellátja laborbeutalóval, ezért

nem is remélik, hogy érdemben csökkenhet a beutalók száma.

Jó néhány önkormányzat is a zsebébe nyúl, és megemeli a szakrendelő tb-laborfinanszírozását azért, hogy mérsékeljék a várakozás idejét, és a sorok hosszát.

A NEAK szerint a Covid okozta pandémia után az egészségügyi ellátórendszer most tér vissza a „normál kerékvágásba”, ezért a központ inkább örvendetesnek tartja, ha minden biztosított megkapja a számára szükséges egészségügyi ellátást.

Az új egészségügyi törvény részleteit bemutató beszélgetést megnézheti itt:

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×