eur:
388.37
usd:
358.61
bux:
68092.97
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Vérvételi csövek az Országos Vérellátó Szolgálat megújult Karolina úti véradóterének átadásán 2018. május 14-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Nagy a baj a szakrendelőkben, itt a hatalmas sorok oka

Két tűz közé szorultak a szakrendelők: néhány hete megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, a másik oldalon pedig a labormintákat elemző cégek árat emeltek.

Néhány hete megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, a másik oldalon pedig a labormintákat elemző cégek árat emeltek. Miután a finanszírozó a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) viszont havonta csak meghatározott számú vizsgálatot fizet, ezért a szolgáltatók sorba állítják a laborba érkezőket – írja a Népszava.

Sok szakrendelőnek ezekben a hetekben jár le a laborszolgáltatók szerződése. Eddig úgynevezett „csomagokra” szerződtek (például a NEAK-finanszírozásért gyakorlatilag a szakrendelőből érkező valamennyi mintát elemezték), azaz eddig ők viselték a túlfogyasztás kockázatát. Az új szerződésben – az energia-árrobbanás, a forint értéktelenedés és egyéb inflációs költségeikre hivatkozva – már csak darabonkénti áron vállalják a munkát. Ezzel a szakrendelők költségei többszörösére ugranak. Ők is úgy próbálnak védekezni, hogy csak annyi beteget fogadnak a laborban, amennyi a tb-finanszírozásból futja.

Az egyik fővárosi szakrendelő vezetője elmondta: összehívták a területükön dolgozó háziorvosokat, hogy meggyőzzék őket arról, csak a legszükségesebb vizsgálatokat kérjék. Gyorsan kiderült, hogy ez számukra teljesíthetetlen, miután egy ideje a finanszírozásukat meghatározó minőségi mutatók egyike az az elvárás, hogy bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása alatt rendszeresen ellenőrizzék páciensük vese-, májműködését, illetve a cukorbetegeiket is rendszeres laborvizsgálatra kell küldeniük.

Van olyan háziorvos, aki szinte minden betegét ellátja laborbeutalóval, ezért

nem is remélik, hogy érdemben csökkenhet a beutalók száma.

Jó néhány önkormányzat is a zsebébe nyúl, és megemeli a szakrendelő tb-laborfinanszírozását azért, hogy mérsékeljék a várakozás idejét, és a sorok hosszát.

A NEAK szerint a Covid okozta pandémia után az egészségügyi ellátórendszer most tér vissza a „normál kerékvágásba”, ezért a központ inkább örvendetesnek tartja, ha minden biztosított megkapja a számára szükséges egészségügyi ellátást.

Az új egészségügyi törvény részleteit bemutató beszélgetést megnézheti itt:

Címlapról ajánljuk
Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin
Aréna - előzetes

Ha csak egy EP-mandátumot nyer a Momentum, a ciklus felénél cserél Donáth Anna és Cseh Katalin

A Momentum azért küzd a kampányban, hogy ismét két EP-mandátumot szerezzen, de ha csak egyet kap a párt, akkor az ötéves ciklus alatt Cseh Katalin és Donáth Anna a mandátumot elfelezve féltávnál egymást váltja majd az EP-ben. Erről Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja, EP-képviselő beszélt az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×