eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Facebook/Magyar Rendőrség

Ürge-Vorsatz Diána: a talaj kizsákmányolása is hozzájárulhatott az M1-esen történt tömegbalesethez

A Közép-Európai Egyetem professzora, az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének alelnöke szerint a jövőben egyre intenzívebb szélviharok lesznek, melyek a múlt szombati tömegszerencsétlenséghez hasonló eseteket idézhetnek elő.

"Régóta kongatjuk a vészharangot, hogy kizsákmányoljuk a talajainkat" – mondta a klímakutató a Portfolio Checklist című podcastjában. "Van egy olyan pont, amikor a talaj egyszerüen összeomlik, és mint a port, elviszi a szél."

Az Egyesült Államokban és a közép-amerikai államokban volt egy időszak, amikor annyira kizsákmányolták a talajokat, hogy egymás után összeomlottak, és szél porként elhordta a talaj jelentős rétegeit. Azóta az Egyesült Államok jelentősebb területeken kezdett el átállni a csökkentett talajműveléses mezőgazdaságra.

Ürge-Vorsatz Diána figyelmeztetett:

egyre gyakrabban lesznek ilyen porviharok, ha nem változtatjuk meg a mezőgazdasági termelésünket.

A legfontosabb védekezés, ha nem hagyjuk a talajt szabadon, különösen télen, amikor takarónövényeket kell hagyni rajta. Kevesebbet kell mozgatni is a földet.

A szakértő szerint a talajvíz szintje egész Európában csökken - legutóbb például Olaszországból érkezett ilyen vészjelzés -, de porvihar akkor is lecsaphat, ha van elég nedvesség a talajban.

"Az intenzív szélviharok sokkal több áldozatot fognak szedni" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy gyakoribbak és jóval intenzívebbek is lesznek. Ezt az előrejelzést az ENSZ Éghajlatváltozási Testületének legutóbbi jelentésében is leírták Európára vonatkozóan.

Múlt szombaton 42 jármű ütközött össze az M1-es autópályán egy porvihar miatt. A tömegbalesetben egy ember meghalt, 39 pedig megsérült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×