INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

m1-es autópálya

ürge-vorsatz diana

por

tömegszerencsétlenség

Ürge-Vorsatz Diána: a talaj kizsákmányolása is hozzájárulhatott az M1-esen történt tömegbalesethez

Ürge-Vorsatz Diána: a talaj kizsákmányolása is hozzájárulhatott az M1-esen történt tömegbalesethez

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A Közép-Európai Egyetem professzora, az ENSZ Kormányközi Éghajlatvédelmi Testületének alelnöke szerint a jövőben egyre intenzívebb szélviharok lesznek, melyek a múlt szombati tömegszerencsétlenséghez hasonló eseteket idézhetnek elő.

"Régóta kongatjuk a vészharangot, hogy kizsákmányoljuk a talajainkat" – mondta a klímakutató a Portfolio Checklist című podcastjában. "Van egy olyan pont, amikor a talaj egyszerüen összeomlik, és mint a port, elviszi a szél."

Az Egyesült Államokban és a közép-amerikai államokban volt egy időszak, amikor annyira kizsákmányolták a talajokat, hogy egymás után összeomlottak, és szél porként elhordta a talaj jelentős rétegeit. Azóta az Egyesült Államok jelentősebb területeken kezdett el átállni a csökkentett talajműveléses mezőgazdaságra.

Ürge-Vorsatz Diána figyelmeztetett:

egyre gyakrabban lesznek ilyen porviharok, ha nem változtatjuk meg a mezőgazdasági termelésünket.

A legfontosabb védekezés, ha nem hagyjuk a talajt szabadon, különösen télen, amikor takarónövényeket kell hagyni rajta. Kevesebbet kell mozgatni is a földet.

A szakértő szerint a talajvíz szintje egész Európában csökken - legutóbb például Olaszországból érkezett ilyen vészjelzés -, de porvihar akkor is lecsaphat, ha van elég nedvesség a talajban.

"Az intenzív szélviharok sokkal több áldozatot fognak szedni" – jegyezte meg, hozzátéve, hogy gyakoribbak és jóval intenzívebbek is lesznek. Ezt az előrejelzést az ENSZ Éghajlatváltozási Testületének legutóbbi jelentésében is leírták Európára vonatkozóan.

Múlt szombaton 42 jármű ütközött össze az M1-es autópályán egy porvihar miatt. A tömegbalesetben egy ember meghalt, 39 pedig megsérült.

Nyitókép: Facebook/Magyar Rendőrség

Kapcsolódó hang

Ürge-Vorsatz Diána: a talaj kizsákmányolása is okozhatta az M1-esen történt tömegbalesetet
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018