eur:
394.11
usd:
370.15
bux:
65589.86
2024. április 19. péntek Emma
Torlodó gépjárművek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. A balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármű kiégett, és összesen 26 ember sérült meg. Közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

M1-es tömegszerencsétlenség - már jönnek a kárigények, gyors eljárások lesznek

A Mabisz azt kéri az érintettektől, ne csak az autós biztosításaik betűit böngésszék át, mert más jogcímen is pénzhez, kártalanításhoz lehet jutni. Olyan is kaphat majd segítséget, akit "emberileg" megillet - ígérik.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) arról tájékoztatta portálunkat, hogy a szombati, M1-es autópályán történt tömegkatasztrófa károsultjainak első bejelentései már megérkeztek a biztosítókhoz, ezeket több biztosító is soron kívüli ügyintézésben kezeli.

"Az egyik társaságnál egy cascóra történő bejelentés nyomán már az érintett gépjármű kárszemléje is lezajlott. A biztosítónál úgy ítélik meg, hogy pár napon belül megtörténhet a totálkár kifizetése is" - szerepel a keddi közlésben.

Egy másik társasághoz ugyancsak érkezett cascoszerződés alapján kárbejelentés.

"Itt egyelőre még nem történhetett meg a kárszemlézés, mivel a személygépkocsikat a rendőrség egy lezárt telephelyen tárolja. Azonban ennél a társaságnál is gyorsított,

soron kívüli eljárást ígérnek a károk rendezésében"

- folytatja a Mabisz, amely a rendőrséggel is felvette a kapcsolatot a folyamat gördülékenysége érdekében.

A leggyorsabban azok számíthatnak teljes kárrendezésre, akik rendelkeznek cascoszerződéssel. Ők ahhoz a biztosítóhoz fordulhatnak, amellyel a szerződést megkötötték.

"A baleset sérültjei, illetve a gépjárművek üzemben tartói a károsult jármű felelősségbiztosítójánál, illetve a Mabisznál jelenthetik be igényeiket" - áll még a közleményben.

A társaságok arra is felhívják a figyelmet, hogy a tömegkatasztrófa minden érintettjének érdemes végiggondolnia, nem rendelkezik-e olyan egyéb - baleset- vagy valamilyen kiegészítő - biztosítással, amely az adott esetben térít.

"Akik nem, azok is számíthatnak arra, hogy a hazai biztosítói közösség saját, a tömeges kárrendezésre vonatkozó belső szabályozása keretében az adott élethelyzetben lényegi segítséget nyújtó, jogcím nélküli előleget fizet. A végleges kárrendezésnél ezzel attól függően kell majd elszámolni, hogy megállapítható-e vagy sem az érintett részbeni, illetve teljes felelőssége a keletkezett károkért" - zárul a közlés.

A tragédiában több kamion és rengeteg autó, összesen 41 jármű volt érintett szombaton, egy ember pedig életét vesztette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×