INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

roma

társadalom

demográfia

Egy kép Hajdú D. András fotóriporter A fal, amit mi kerítésnek hívunk című sorozatából, amely a 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton elnyerte a Magyar Újságírók Szövetségének MÚOSZ Nagydíját. A 2020. április 16-án odaítélt díjat a koronavírus-járvány miatt szeptember 8-án adják át. A sorozat, amely a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategória első díját is elnyerte, a romániai Nagybánya nyomortelepein elő cigányok életét mutatja be.

Növekszik a romák aránya a magyar társadalomban

Infostart

A 2011-es nagyjából 5,5 százalékról 2050-re 9 százalékra emelkedhet a "roma kötődésű" emberek aránya Magyarországon. A kedvezőtlenebb általános egészségi állapot miatt az odősödés azonban jóval lassabb, mint a magyaroké.

A roma gyermekek száma Magyarországon 2011-ben 163,5 ezer volt. Ez a korcsoport az idő előrehaladtával folyamatosan csökken, és a roma népesség folyamatosan öregszik - írja a Porfolio.

2039-re a gyermekkorú romák száma 150 ezer alá süllyed, 2050-re már várhatóan a 140 ezret sem éri el. Ez a közel 25 ezer fős csökkenés az alacsonyabb termékenységnek és a gyermekvállalás halasztásának következménye.

Az idősek száma viszont a romák körében is emelkedni fog, pedig 2011-ben még a 30 ezret sem érte el. De 2020-ban átlépte a 40 ezret, és 2050-ben már százezres tömeget fognak képviselni a 65 év felettiek a roma társadalomban.

Nyitókép: Egy kép Hajdú D. András fotóriporter A fal, amit mi kerítésnek hívunk című sorozatából, amely a 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton elnyerte a Magyar Újságírók Szövetségének MÚOSZ Nagydíját. A 2020. április 16-án odaítélt díjat a koronavírus-járvány miatt szeptember 8-án adják át. A sorozat, amely a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategória első díját is elnyerte, a romániai Nagybánya nyomortelepein elő cigányok életét mutatja be. MTI/Hajdú D. András
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018