eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy kép Hajdú D. András fotóriporter A fal, amit mi kerítésnek hívunk című sorozatából, amely a 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton elnyerte a Magyar Újságírók Szövetségének MÚOSZ Nagydíját. A 2020. április 16-án odaítélt díjat a koronavírus-járvány miatt szeptember 8-án adják át. A sorozat, amely a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategória első díját is elnyerte, a romániai Nagybánya nyomortelepein elő cigányok életét mutatja be.
Nyitókép: Egy kép Hajdú D. András fotóriporter A fal, amit mi kerítésnek hívunk című sorozatából, amely a 38. Magyar Sajtófotó Pályázaton elnyerte a Magyar Újságírók Szövetségének MÚOSZ Nagydíját. A 2020. április 16-án odaítélt díjat a koronavírus-járvány miatt szeptember 8-án adják át. A sorozat, amely a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategória első díját is elnyerte, a romániai Nagybánya nyomortelepein elő cigányok életét mutatja be. MTI/Hajdú D. András

Növekszik a romák aránya a magyar társadalomban

A 2011-es nagyjából 5,5 százalékról 2050-re 9 százalékra emelkedhet a "roma kötődésű" emberek aránya Magyarországon. A kedvezőtlenebb általános egészségi állapot miatt az odősödés azonban jóval lassabb, mint a magyaroké.

A roma gyermekek száma Magyarországon 2011-ben 163,5 ezer volt. Ez a korcsoport az idő előrehaladtával folyamatosan csökken, és a roma népesség folyamatosan öregszik - írja a Porfolio.

2039-re a gyermekkorú romák száma 150 ezer alá süllyed, 2050-re már várhatóan a 140 ezret sem éri el. Ez a közel 25 ezer fős csökkenés az alacsonyabb termékenységnek és a gyermekvállalás halasztásának következménye.

Az idősek száma viszont a romák körében is emelkedni fog, pedig 2011-ben még a 30 ezret sem érte el. De 2020-ban átlépte a 40 ezret, és 2050-ben már százezres tömeget fognak képviselni a 65 év felettiek a roma társadalomban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×