eur:
394.16
usd:
365.34
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Demokratikus Lendület/Facebook

Fekete festékkel fújták le Szálasi képét a Farkasréti temetőben

A Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezete így fejezte ki a nemtetszését.

„A Demokratikus Lendület fiataljai nem nézték tétlenül, hogy az Orbán-kormány hatóságai egy hónapja asszisztálnak a Farkasréti temetőben, Lutz Gizella sírjából alakított Szálasi-emlékhelyhez. Ezért a DK ifjúsági szervezete Szálasi Ferenc képével és a nyilaskereszttel is azt tette, amit minden jóérzésű ember tenne: fekete festékkel fújták le a XX. századi magyar történelem legsötétebb bűneinek szimbólumait” – olvasható a DK ifjúsági szervezetének közleményében.

Mint a Facebook-posztjukban írták: „Nem hogy egy hónap, egy perc sem kell ahhoz, hogy eldöntsük, jár-e emlékhely egy nyilas politikusnak, aki több ezer ember haláláért felelős. Amíg mi itt vagyunk, sem fasizmus, sem fasiszta emlékhelyek nem lesznek Magyarországon!”

A közadakozásból felújított sírhely átalakítója, Papp Tibor Károly az RTL-nek korábban azt állította, hogy ők csak Szálasi néhai özvegye, Lucz Gizella emléke előtt tisztelegtek, a szimbólumot pedig egy kis Vas vármegyei falu, Táplánszentkereszt címeréből kölcsönözték. Hogy miért, az rejtély, mert ennek a településnek semmi köze Szálasi Ferenchez vagy Lucz Gizellához.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Karsai László történész szerint a sírhelyből egyértelműen nyilas emlékművet csináltak, és felháborító, hogy a hatóságok több mint egy hónapja tűrik a létezését. A szakértő azt is hozzátette: Szálasi Ferenccel ellentétben a kommunista rendszer börtönébe vetett Lucz Gizella nem volt háborús bűnös, tehát az átalakítók nemcsak a nyilasok által meggyilkoltak emlékét sértették meg, hanem meggyaláztak egy sírt is.

(Ahogy a sírkövet tervező szervezet, úgy ifjú DK-sok is elrontották Szálasi Ferenc feleségének vezetéknevét, amit helyesen Lucz.)

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×