eur:
390.7
usd:
370.73
bux:
55645.69
2023. szeptember 27. szerda Adalbert
Nyitókép: Magyar hadisírgondozás/Facebook

Világháborús hősi halottat exhumáltak Pesthideghúton – képek

Mélion (másutt: Melion) József vélhetően egy a háborút megörökítő, arról híreket továbbító haditudósító században szolgált – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság a Facebook-oldalán.

Az intézet munkatársai a főváros II. kerületéhez tartozó Pesthidegkút elhagyott temetőjében végeztek feltárást tavaly novemberben. A Véka utcai temető a magyarországi németek második világháború utáni kitelepítése miatt vált elhagyatottá, felszámolását a helyi önkormányzat már hosszú ideje tervezte. A temető területén volt egy katonasír, amelyben a fejfa szerint a 46 éves korában hősi halált halt Mélion József tartalékos százados nyugodott.

Az intézet közlése szerint Mélion József neve nem ismeretlen „a magyar hadtörténelem szerelmeseinek”, ugyanis egyike azon első világháborús vitézeknek, akiket kiemelkedő bátorságukért és helytállásukért az Arany Vitézségi Érem elismerésben részesítettek, bár az intézet megjegyzi, a jelenleg rendelkezésre álló hivatalos források ezt nem támasztják alá. Mélion József 1918 szeptemberében több napos harcok során tüzérségi felderítőként remekelt az olasz fronton.

Mélion József a halotti anyakönyv szerint lövés által hunyt el 1945. március 5-én, éjjel 11 órakor a temetőhöz közeli pesthidegkúti, egykori Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI) kórház területén. Koporsóban, egyenruhában temették el; exhumálásakor a Signum Laudis szalagsávja és egy tiszti csillag is előkerült.

Mélion Józsefről a bejegyzésben azt írták, budapesti lakos volt, 1919–21-ben az ELTE csendőrtiszti zászlóaljában szolgált, majd újságíró-szerkesztőnek állt, később a Nemzetközi Sajtó Tudósító lapok főszerkesztője lett. 1943 áprilisában Horthy Miklós kormányzó a Magyar Koronás Ezüst Érem hadiszalagon és kardokkal kitüntetést adományozta neki, 1944-ben pedig hadosztályparancsnoki dicséretben részesült.

Civil foglalkozása és a neve alatt publikált hadifotók miatt vélhetően egy a háborút megörökítő, arról híreket továbbító haditudósító században szolgált. Hozzátették: a haditudósító központ 1944. december 8-án Budapestről a nyugati országrészre települt át, a felvételeiket megsemmisítették. Mélion József a fővárosban maradt és megélte az ostromot is, de nem lehet tudni, részt vett-e a védelmi harcokban és az 1945. február 11-én este indult kitörésben.

Mélion Józsefet a közeljövőben Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen fogják újratemetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.27. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megszólalt a Kreml az Abrams tankokról, előkerült a felrobbantott flottaparancsnok – Háborús híreink szerdán

Megszólalt a Kreml az Abrams tankokról, előkerült a felrobbantott flottaparancsnok – Háborús híreink szerdán

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő az Ukrajnába érkezett amerikai Abrams tankokról azt nyilatkozta: „égni fognak”. Oroszország videófelvételt tett közzé Viktor Szokolov tengernagyról, akit Kijev szerint megöltek, mikor a hadiflotta szevasztopoli parancsnokságát rakétatámadás érte. Lezárult a lengyel szakértői vizsgálat a tavaly novemberben az ország területére csapódott, és két ember halálát okozó rakétáról: ukrán légvédelmi rakétáról volt szó, amely irányt tévesztett. Ukrajna nem járult hozzá a nyomozáshoz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 27. 14:19
2023. szeptember 27. 13:50
×
×
×
×