eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Unsplash

A szülőkkel való kapcsolatot is pontoznák a pedagógusok tejlesítményértékelésekor

A pedagógusok teljesítményértékelése alapján határoznák meg, hogy a jól teljesítő tanárok több pénzt kapjanak a rosszabbul teljesítő kollégáiknál.

A gimnáziumban tanító pedagógusok belső teljesítményértékelésének legújabb tervezetét a Belügyminisztérium szerdán küldte ki. Ez alapján pont járna többek között a kommunikációs stílusra, a szülőkkel való kulturált viselkedésre, és az intézmény jó hírének erősítésére a személyes, írásos, online kommunikációban, viselkedésben – írja a Telex.hu.

A pedagógusok teljesítményértékelő rendszerét szeptembertől vezetnék be általánosan. A pedagógus-szakszervezetek tiltakoznak ellene, mert szerintük az új teljesítményértékelési rendszerről nem volt semmilyen szakmai és társadalmi egyeztetés. A tervezetről a Belügyminisztérium jelzése szerint hamarosan egy kérdőívben a pedagógusok is elmondhatják a véleményüket.

Az értékelési rendszer két részből fog állni:

  • személyre szabott szakmai követelmények (éves fejlesztési célok vagy teljesítménycélok) meghatározása és értékelése,
  • munkavégzés meghatározott (mennyiségi és minőségi szempontokra egyaránt kiterjedő) értékelési szempontjai alapján történő értékelés.

A pedagógusok munkavégzésének értékeléséhez tíz kompetenciaterületet határoztak meg, az intézményvezetőknek pedig nyolcat. Ilyen többek közt az eredményesség, a munkaterhelés, a szakmai minőség, etikus magatartás és kommunikáció. Az utóbbiba az is beletartozik, hogy az adott tanár milyen stílusban beszél az iskolapszichológussal, a pedagógiai szakszolgálat munkatársaival, és a hallgatókkal. Értékelik,

milyen a tanár kapcsolata a szülőkkel, családokkal, és erősíti-e az intézmény jó hírét a személyes, írásos, online kommunikációban, viselkedésben.

Az értékelés június-júliusban kezdődik, a pedagógust és az intézményvezető-helyettest az intézményvezető, az intézményvezetőt a fenntartó értékeli, de be kell vonni az adott pedagógus munkájára rálátó munkaközösség vezetőket, tagintézmény-vezetőket. Ezután jön egy személyes értékelő megbeszélés évente egy alkalommal, ahol a vezetői és az önértékelés ismeretében megszületik a végleges értékelés.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×