eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
E-learning online education or internet  encyclopedia concept. Open laptop and book compilation in a classroom. 3d illustration
Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images

Belügyminisztériumi válasz a tanárok teljesítményértékelésének ügyében

Bőven vannak még kérdések az ügyben.

Februártól tesztelné, szeptembertől pedig bevezetné a tanárok új teljesítményértékelési rendszerét a Belügyminisztérium - írta meg a Népszava. A lap birtokába jutott koncepció szerint az értékelésnek tényleges pénzügyi következménye, jutalmazás vagy levonás is lenne 2024 szeptembere után lenne.

Az aktuális javaslat szerint

  • egy tantestületben a legjobban teljesítő 25 százalék kapna anyagi elismerést,
    míg az alsó 25 százaléktól akár pénzt is levonhatnak majd.
  • A tanárok pontrendszerében a száz pontos maximumért, három, személyes teljesítménycélt kell teljesíteniük (30 pont), illetve a tíz kompetenciaterületen, például munkafegyelem, terhelhetőség, hatékonyság, kapnak értékelést, amikért 70 pontot kaphatnak.

A szakszervezetek továbbra is tiltakoznak az új teljesítményértékelő rendszer tervezete ellen, szerintük a jutalmazás-levonás feszültségeket szülhet a tanárok között.

Az ATV megkérdezte az ügyben a Belügyminisztériumot. A válasz szerint nem született még döntés a pedagógusok teljesítményértékelési rendszerének bevezetéséről, így annak teszteléséről sem. A pedagógus szakszervezetek a koncepció tervezetét kapták meg, amiről január 26-án egyeztettek is.
A tárcánál hozzátették: a pedagógusok körében 2022-ben végzett kérdőíves felmérés erősítette meg, hogy egy átfogó teljesítményértékelési rendszer bevezetése ösztönző hatással lehet a köznevelésben dolgozók teljesítményére.

Nahalka István oktatáskutató az ATV Híradóban aggályosnak nevezte, hogy a dokumentum nem fogalmazza meg pontosan, mit jelent a teljesítmény, és azt sem, hogy miként fogják mérni. Szerinte tartalmaz viszont a dokumentum sok olyan dolgot, amit vagy kötelezően a munkaidejében el kellene látnia a pedagógusnak, vagy pedig amire bérpótlékot kellene kapnia. Egyetért a szakszervezetekkel abban, hogy akár felmondásokhoz is vezethet a 2024-től tervezett jutalmazó-büntető rendszer.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×