eur:
393.83
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 9-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Bejelentés - Lemondtak a miniszterek az egyetemi kuratóriumokban betöltött pozíciójukról

Számos más téma mellett a szélerőművek telepítéséről, az energiastratégiáról és a honvédségi fiatalításról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

2023.02.09. 10:10

Kezdünk!

Háromnapos stratégiai kormányülésen van túl a kormány, a soproni kihelyezett ülés idején ráadásul rendkívüli események is történtek; Törökországot és Szíriát gigantikus erejű földrengések rázták meg, több magyar mentőcsapat azonnal útnak indult, és a segítség más formái is a helyszínen vannak, kormányzati felajánlás is történt. A rendkívüli intézkedések mellett a csütörtök délelőtti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egyéb döntésekről is beszámol, amelyek a csütörtökön kezdődő EU-csúcshoz, az ukrajnai háborúhoz, a rezsivédelemhez, a gazdasági helyzethez, az infláció alakulásához, a korábbi családvédelmi intézkedésekhez, a brüsszeli szankciókhoz, az energiapolitikához és az uniós forrásokhoz kapcsolódnak. Tartson velünk, kezdünk!

2023.02.09. 10:16

Gulyás Gergely kezd a kihelyezett kormányülés eseményeiről

Gulyás Gergely: Sopronbánfalván tartottuk a kihelyezett ülést, stratégiai kérdésekről is szó volt, időkorlát most nincs.

2023.02.09. 10:17

Földrengés - magyar részvétel a mentésben

Gulyás Gergely: a pillanatnyi helyzet a fontos. A BM jelentését tudom ismertetni, a török hatóságok és civilek 110 ezer fős kutató-mentő személyzettel, 5500 géppel végzik a mentési munkálatokat, 50 ország 5700 mentőalakulata van a helyszínen, több magyar egység is a helyszínen van. Eddig 27 túlélőt mentettek ki a magyarok, és több tucat halottat is kiemeltek. Folyamatosan emelkedik a magyar mentők száma, magyar áldozatról és sérültről nem tudni, a helyszínen tartózkodó magyarok felvették a kapcsolatot a külképviseletekkel. Óráról órára növekszik a halottak száma, részvétünket fejezzük ki Törökországnak és a gyászoló családoknak.

2023.02.09. 10:20

Gazdaság - "teljesítjük az ígéreteket"

Gulyás Gergely: a háború és a szankciók ellenére teljesítettük a nyugdíjasoknak tett ígéretet, és az átlagos bérek emelkedése is infláció fölötti volt. A legutóbbi válságkezeléskor a Gyurcsány-kormány elvette a 13. havi nyugdíjat, az Orbán-kormány viszont visszaadta, és most 15 százalékos emelés történt, ami kiterjedt a 13. havi ellátásra is. Az idei év legfontosabb feladata, hogy az inflációt leszorítsuk, és ne engedjük recesszióba esni a gazdaságot, valamint megvédjük a munkahelyeket. A másfél százalékos növekedési becslés reális.

2023.02.09. 10:23

Energiastratégia 2030-ig

Gulyás Gergely: a fejlesztéseket is folytatni kell, ehhez fontos, hogy legyen elegendő energia, erre egy 2030-ig terjedő stratégiát hallgatott meg a kormány Lantos miniszter úrtól. Kulcsszerepet kap a napenergia, ebbe fekteti majd a kormány az uniós támogatások hitel részét, hálózat- és digitális fejlesztést hajtunk végre, 1 millió okosmérőt szerelünk fel.

2023.02.09. 10:25

Olajfinomítás új eszközzel

Gulyás Gergely: a Dunai Finomítót (Százhalombatta) átalakítjuk többféle kőolaj fogadására.

2023.02.09. 10:26

Vasút- és "buszvillamosítás"

Gulyás Gergely: az évtized végéig támogatjuk a hidrogénmeghajtású buszok beszerzését, a vasút modernizálását.

2023.02.09. 10:29

Háború

Gulyás Gergely: felfoghatatlan pusztítást szenvedett el Ukrajna, az ENSZ-főtitkár által ismertetett álláspont teljes mértékben lefedi a magyar álláspontot. Magyarország továbbra is békepárti, a tűzszünetet és a béketárgyalásokat szorgalmazzuk minden fórumon. Minden módon segítjük Ukrajnát, ezt sokszor félremagyarázzák, sok a kritika a nyugati újságírók körében. Az orosz agressziót mindig is elítéltük, mindig is támogattuk Ukrajnát anyagilag, humanitárius eszközökkel. Fegyverrel továbbra sem támogatjuk Ukrajnát, ennek geostratégiai okai is vannak. A gazdasági károk, az infláció döntően az energiaárak következménye, emiatt is kell egy józan és racionális politika.

2023.02.09. 10:30

EU-elvárások

Gulyás Gergely: szeretnénk mielőbbi megállapodásra jutni Brüsszellel, észszerű kompromisszumokat kötni. Olyan egyezségekbe is belementünk, amelyek bár nem voltak észszerűek, de Magyarország érdekeit nem sértették. Sajnálatos, hogy ilyen helyzet alakult ki.

2023.02.09. 10:31

Friss - lemondások

Gulyás Gergely: a kormányülés végén lemondott több miniszter az egyetemi kuratóriumokban betöltött tisztségéről február 15-ével. Aki nem válik meg pozíciójától, az a kormánytisztségétől kell, hogy megváljon. (Szijjártó Péter, Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Navracsics Tibor is érintett.)

2023.02.09. 10:33

Kérdések...

...válaszok.

2023.02.09. 10:34

Magyarország "hibrid rezsim"? Erről beszélt Karácsony Gergely, és más, súlyos, brüsszeli kritikák is elhangoztak a napokban...

Gulyás Gergely: össze-vissza beszélnek, az ilyen állításoknak jogi következményük kell, hogy legyen.

2023.02.09. 10:35

Készül a 10. szankciós csomag. Milyen hatással járna ez Magyarországra nézve?

Gulyás Gergely: a magyar miniszterelnök ott van a csúcson most is, előzőleg nem kommentálunk szanckióterveket, szankciókat csak egyhangúlag lehet elfogadni.

2023.02.09. 10:36

Kézilabda-Eb 2024?

Gulyás Gergely: elállnánk a rendezéstől. Lehet, hogy mégis lesznek csoportmeccsek, egy csoport összes meccse. Attól függ, melyiken veszítene többet Magyarország. Két lehetőség van tehát. A lemondásnak lennének költségei.

2023.02.09. 10:37

Lesz uniós határkerítés?

Gulyás Gergely: ez a témakör is abba a témakörbe tartozik, ahol Magyarországnak nem igaza van, hanem igaza lesz. A vita most arról folyik, hogy a szavakon túl tettekkel is kell-e az uniónak a határokat védeni. Tartozik nekünk az Európai Unió, bízunk benne, hogy az EU a józan ész irányába fordul.

2023.02.09. 10:43

Miniszteri lemondások a kuratóriumi pozíciókról - az Európai Bizottság feltételeit megismerve már egy törvénymódosításról tárgyaltak? Polgármesterek lehetnek kuratóriumi tagok? Meddig terjed az összeférhetetlenség?

Gulyás Gergely: nem vádolnám gátlásossággal az Európai Bizottságot... nem tudjuk, hogy milyen szintig várja el Brüsszel az összeférhetetlenséget. Abszolút zsarolás, amiről most szó van, de a diákok érdeke az első, mindennek gördülékenyen kell mennie. Az eddig elhangzottakból nem következett az összeférhetetlenség. Abból csak haszna van egy egyetemnek, ha egy városvezető tagja a fenntartó kuratóriumnak. Az unió elvont nyilatkozatokat fogalmaz meg, az ember vagy kitalálja, vagy nem, hogy mit mondtak. Adtunk mandátumot Varga, Navracsics minisztereknek, akik Brüsszelben tárgyalnak, hogy összeférhetetlenségi szabályokat fogalmazzanak meg.

2023.02.09. 10:43

A kuratóriumi mandátum betöltése élethossziglani. Lesz ebben változás?

Gulyás Gergely: meglátjuk.

2023.02.09. 10:44

Mikor lesz új törvény a kuratóriumokról?

Gulyás Gergely: amint megegyezünk Brüsszellel.

2023.02.09. 10:46

Módosulhatnak az orvosi ügyeleti rendszer szabályai, ahogy azt a MOK követeli?

Gulyás Gergely: nem jövendölnék ebben, de minden orvos azonos elvek alapján kap fizetést, az elvekben korábban a MOK-kal megállapodtunk, Takács Péter egészségügyi államtitkár pedig hétfőn sajtótájékoztatót tartott az ügyben.

2023.02.09. 10:46

Uniós csúcs: Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is ott van. Találkoznak-e?

Gulyás Gergely: a program a mai napon alakul ki.

2023.02.09. 10:48

Támogatja-e Magyarország Ukrajna EU- és NATO-tagságát?

Gulyás Gergely: meg kell felelni a feltételeknek. Pillanatnyilag a NATO-csatlakozás világháborút jelentene, javaslom ennek a veszélyét megfontolni. Mi semmit nem zárunk ki. Ami az EU-tagságot illeti, ha a nemzetiségi kérdésben nincs előrelépés, akkor nincs esély a támogatásunkra. Most azért van remény. Az oktatási és nyelvtörvény ügyét meg kell oldani.

2023.02.09. 10:49

A háború kitörésének évfordulóján a német kancellár szigorítana a szankciókon. Orbán Viktor vétóz?

Gulyás Gergely: nincs értelme erről beszélni, meg kell nézni, hogy milyen javaslatok lesznek.

2023.02.09. 10:50

Április 30-án kivezetik az élelmiszerárstopot?

Gulyás Gergely: pillanatnyilag április 30-ig biztosan fennáll az élelmiszerárstop. Addig lehet fenntartani az árstopot, amíg az ellátásbiztonság fennáll.

2023.02.09. 10:52

Tejár: az MNB arra utalt, hogy az árstop inflációnövekedést okozott, a másfél százalékos tej ára kétszeresére nőtt például

Gulyás Gergely: valóban ilyesmit mondott a jegybank. Mindenütt van egy igen komoly élelmiszer-infláció, az árak nőnek. Hogy hol tisztességtelen az árak növelése, azt a GVH vizsgálja. Nincs könnyű helyzetben.

2023.02.09. 10:55

Akkumulátorgyár - A magyar állam 320 milliárd forintos támogatást adna. Mire? A tiltakozások hatására módosul-e a koncepció?

Gulyás Gergely: a beruházás 3000 milliárd forint összértékű, Magyarországnak mindenképpen megéri. Magyarországnak van egy elvárása: minden környezetvédelmi szabályt a legszigorúbban be kell tartani. Ez az állami támogatás előfeltétele is. A támogatási összeg így biztos nem pontos. Fejlesztésekre egyébként is szükség lenne, százmilliárdos nagyságrendben. Ki lehet számolni, hogy mennyi lenne a ráfordítás, ha a gyár nem lenne. A támogatást arra adjuk, hogy a beruházások, gyárak működni tudjanak, beleértve az akkumulátorgyárat is.

2023.02.09. 10:56

Akkumulátorgyár - Nem lát indokoltnak népszavazást?

Gulyás Gergely: nem látjuk indokoltnak, megvannak a feltételei a népszavazásnak. Egy akkumulátorgyárnak van jelentős vízigénye, de ezt adott esetben szennyvízből is meg lehet oldani.

2023.02.09. 10:57

Energetikai terv - Ha a helyreállítási források nem érkeznek, a terv melyik részét oldják meg hazai forrásból?

Gulyás Gergely: a terv 90 százaléka hitelből valósulna meg. Előteremtjük a pénzt, ha nem jön az EU-tól.

2023.02.09. 10:59

Magyarország fel van-e készülve egy országos katasztrófára?

Gulyás Gergely: az OKF-en keresztül igen. Egy földrengéssel kapcsolatban nem lehet kivédeni házak összedőlését, de megnyugtatok mindenkit, hogy a Kárpát-medence az egyik legbiztonságosabb földrengés szempontjából.

2023.02.09. 11:00

Lesz változás a közös EU-s migrációs politikában?

Gulyás Gergely: már nem csak 1 vagy 2 ország követeli ezt.

2023.02.09. 11:01

Mit szól az amerikai nagykövet egyre élesebb kormánykritikájához?

Gulyás Gergely: én még egy más diplomáciai iskolát tanultam, a Bécsi egyezmény alapján.

2023.02.09. 11:02

Mit szól a Márki-Zay Péter környékén megjelent újabb "guruló dollárokról"?

Gulyás Gergely: az MMM támogató szervezetként megjelent a 2022-es kampányban, a helyzet egyértelmű.

2023.02.09. 11:03

Akkumulátorgyár - Lehet-e olyan társadalmi ellenállás, amely miatt lefújják a projektet?

Gulyás Gergely: nem ez a legfontosabb. Az ellenállásnak oka van. Tisztázni kell, hogy semmilyen megalapozott aggály a beruházás környékén nem merül fel. Ezt bíróság előtt is lehet tisztázni, és akkor nem lesz olyan társadalmi ellenállás.

2023.02.09. 11:04

A köztisztviselők 25 százalékos béremelést követelnek. Teljesítik?

Gulyás Gergely: nem lehetséges. Van egy költségvetésünk, abban nincs erre forrás.

2023.02.09. 11:05

Enyhülnek-e a szélenergiás szabályok?

Gulyás Gergely: igen. Csökkenteni fogjuk a távolságot a település határától, ahol szélerőművet lehet építeni.

2023.02.09. 11:08

Kárpátalja - Mit tud a kormány tenni azért, hogy megvédje az ottani magyarokat?

Gulyás Gergely: 12 nappal ezelőtt jártam ott, találkoztam vezetőkkel, a helyzet nehéz, de a kárpátaljai magyarság kitart, nem igaz, hogy onnan már eljött mindenki. Akik elmentek, azok leginkább a sorozott korú férfiak. A 3 gyermekesek viszont nem sorozhatók, és bizonyos munkakörökből sem lehet sorozni. Egy héten belül viszont elfogadunk egy kárpátaljai támogatási csomagot.

2023.02.09. 11:10

Határvédelem - Van egy konkrét összeg, amivel az EU tartozik nekünk?

Gulyás Gergely: jóval 1 milliárd euró fölött járunk.

2023.02.09. 11:10

Mit szól ahhoz, hogy egyes hírek szerint amerikaiak robbanthatták fel az Északi Áramlatot?

Gulyás Gergely: nem foglalkozom ilyen cikkekkel.

2023.02.09. 11:11

Lesz-e dízelhiány?

Gulyás Gergely: a kőolajellátás biztosított, nem kell hiánytól tartani.

2023.02.09. 11:12

Brüsszel nem tartja mérvadónak 1,4 millió, nemzeti konzultáción részt vett ember véleményét. Mit gondol erről a kormány?

Gulyás Gergely: mi mindig azt mondjuk, hogy a józan ész politikáját kell képviselni. Aki szankcionál, annak kisebb kára kell, hogy legyen, mint akit szankcionálunk. Mi az olajembargó alól mentesülünk.

2023.02.09. 11:13

Azeri gáz - melyek a technikai feltételek?

Gulyás Gergely: az EU-ban van hajlandóság arra, hogy korábban kritizált országokkal vezetékes kapcsolat jöjjön létre.

2023.02.09. 11:13

Dunaferr - hogyan állnak a tárgyalások?

Gulyás Gergely: 16 milliárd forintba kerül 6 havi bér átvállalása. Konrkét tárgyalások zajlanak, ha van eredmény, a nyilvánosság előtt bejelentjük.

2023.02.09. 11:14

Mi teszi lehetővé a 13. havi nyugdíj folyósítását?

Gulyás Gergely: a magyar gazdaság teljesít, a magyar államnak pedig ki kell fejeznie a tiszteletét, a 13. havi nyugdíj szimbolikus lépés is.

2023.02.09. 11:15

Tankküldés Ukrajnának - Mit gondol erről a kormány?

Gulyás Gergely: nem látszik, hol a fegyverszállítás vége, ez a háborúba való belesodródás veszélyével fenyeget. Mindenkinek az a felelőssége, hogy kerüljük el a világháborút Oroszországgal. Az a veszély áll fenn, hogy belekeveredünk a háborúba, az pedig világháborúvá válhat.

2023.02.09. 11:17

Tárgyalhat-e Orbán Viktor Volodimir Zelenszkijjel az ukrán-magyar viszonyt terhelő dolgokról?

Gulyás Gergely: tárgyalhat, főként az oktatási törvényről lehet szó, ha ilyen találkozó létrejön.

2023.02.09. 11:18

Kirill pátriárkáról megjelent, hogy KGB-ügynök volt. Hogyan kommentálja?

Gulyás Gergely: nem kommentálom. Ha egyházi emberekkel szemben vezetünk be szankciókat, hogy lesz béke? Ha békét akarunk, ahhoz az egyházakra szükség van.

2023.02.09. 11:20

Milyen időtávra szólhatnak az egyetemi kuratóriumi mandátumok?

Gulyás Gergely: nyitottak vagyunk, 5 év, 12 év, bármennyi lehet. A hivatalos tárgyalásokon érdemi tartalmi kritikák sosem hangoznak el. Egyszer már volt egy tárgyalás erről, mindkét fél lezárta az ügyet. Októberben már mondtuk, hogy mondják meg, ha vannak összeférhetetlenségi aggályok. Nem mondtak semmit akkor, most igen. Most már azt is elfogadjuk, hogy időbeli korlátja legyen a kuratóriumi tagságnak.

2023.02.09. 11:22

Százmilliárdos támogatást kap az akkugyár?

Gulyás Gergely: igen.

2023.02.09. 11:23

Paks 2 vs. szankciók?

Gulyás Gergely: nincs olyan akadály, amely miatt ellehetetlenülne az építés. Bízunk benne, ez így is lesz. Vétózni is tudnánk, ha arról lenne szó.

2023.02.09. 11:24

Ha hitelt vesz fel Magyarország, azt mennyi időn belül fizeti vissza a kormány?

Gulyás Gergely: az én tudomásom szerint hónapokon belül.

2023.02.09. 11:24

Milyen infláció lehet az év végére?

Gulyás Gergely: egy számjegyű.

2023.02.09. 11:26

Völner-Schadl-ügy: foglalkoznak-e a befolyásolt kinevezésével?

Gulyás Gergely: a sajtóhírek alapján van annak valószínűsége a befolyásolásnak kinevezések alkalmával.

2023.02.09. 11:26

Fideszes politikusok pozícióba helyezéséről is szó lehet a Völner-Schadl-ügyben?

Gulyás Gergely: nem tudok erről.

2023.02.09. 11:27

Völner-Schadl-ügy: megrendült-e a bizalom Varga Juditban, aki főnöke volt Völner Pálnak?

Gulyás Gergely: nem rendült meg a bizalom, erősebb, mint valaha.

2023.02.09. 11:30

Honvédelem - leépítések történnek. A legújabb hírek szerint 110 vezető lehet érintett, növekszik-e még a szám?

Gulyás Gergely: teljes a konszenzus abban, hogy a tiszti állomány lényegesen nagyobb, mint amit a közkatonák száma indokolna. Létszámemelés inkább a közkatonák számában szükséges. Ütőképes hadsereg kell. Hogy miért most került erre sor? Igenis belefér most, hogy a haderőfejlesztés keretében át kell tekinteni, hol van szükség kevesebb és hol van szükség több emberre. Túl sok tiszt van túl sok közlegényhez.

2023.02.09. 11:32

Székely zászló ügye - Romániában diplomáciai botrányt okozott. Kaptak-e jelzést arra, hogy a Parlament homlokzatán lobog a zászló?

Gulyás Gergely: nem kaptunk jelzést. Szerencsére Romániában nincs olyan joghatóság, amely megmondhassa, mely csoport milyen jelképeket használ, az önkényuralmi jelképeken persze kívül. Mindenkinek meg kell értenie, hogy egy ilyen fellépéssel gyengítik egymást az itt élő népek, nem erősítik.

2023.02.09. 11:33

EU-igények - van nyomtatott formája annak, amit Brüsszel kér Magyarországtól?

Gulyás Gergely: van, be is mutattuk. Arról nem tehetünk, hogy újabb és újabb kérésekkel álltak elő.

2023.02.09. 11:34

Mi az Erasmus-ügy tanulsága?

Gulyás Gergely: tárgyalunk Brüsszellel, változóak az elvárások.

2023.02.09. 11:35

Ferihegyi reptéri tulajdonszerzés - kisebbségi tulajdonra készül az állam?

Gulyás Gergely: feltétlenül ilyen cél nincs, magyar tulajdon legyen az cél.

2023.02.09. 11:35

Pontosan hány főt szereltek le a honvédségtől?

Gulyás Gergely: a kolléga mondott egy számot, az megfelel a valóságnak.

2023.02.09. 11:36

Iváncsa és Göd után Debrecen mellett lesz-e különleges gazdasági övezet az akkugyár miatt?

Gulyás Gergely: nem. A településméretek közti különbség a magyarázat.

2023.02.09. 11:38

Szempont-e a kormánynak, hogy legyen bizonyos magyar beszállító a kínai akkugyárba Debrecenben?

Gulyás Gergely: ha vannak ilyen magyar szereplők, akkor van ilyen cél. Az alvállalkozók többsége az én ismereteim szerint nem magyar. De vannak magyar beszállítók. A következő évtizedekben az elektromosautó-gyártás az ipar szíve közepe lesz.

2023.02.09. 11:42

Mit mondanak azoknak, akik nem akarnak egy akkugyár mellett élni?

Gulyás Gergely: az ilyen beruházásokért versengenek az országok. A magyar kormánynak nem a részletekkel kell foglalkoznia, arra ott van Debrecen, az önkormányzat és a hatóságok. Nekünk a környezetvédelmi szabályok betartása felett kell őrködnünk. Az emberek meggyőzhetőek, minden vitának, nézetkülönbségnek a rendezése akkor képzelhető el, ha a tényeket tiszteletben tartjuk.

2023.02.09. 11:46

GDP-ben megelőztük Portugáliát. Akkor hogy lehet, hogy a legalacsonyabb portugál tanárbér már most is 1100 euró, ami miatt tüntetnek ott, hogy milyen alacsony?

Gulyás Gergely: GDP-t tekintve valóban így van. A béremelés végén 2025. január 1-jétől már 2000 euró lesz a bér, a diplomás átlagbér 80 százaléka. Csak ezt nehezítik a baloldali EP-képviselők.

2023.02.09. 11:47

Völner-Schadl-ügy: a vádiratban az is olvasható, hogy tudtak a korrupt hivatalnokokról. Hogyan lehet bízni a szaktárcában?

Gulyás Gergely: ez zsurnalizmus. Sajnálatos, ha a minisztériumban vannak olyanok, akikben nem lehet bízni. Mindenkit biztatok arra a magyar államigazgatásában, hogy ha bűncselekményről szerez tudomást, na hunyjon szemet, ne adja hozzá a nevét.

2023.02.09. 11:49

Lemond-e Varga Judit, ha Völner Pált elítélik?

Gulyás Gergely: nem. a kinevezéséhez sem volt köze.

2023.02.09. 11:51

Munkanélküliség?

Gulyás Gergely: mindent megteszünk azért, hogy a jelenlegi 4 százalékos munkanélküliségi rátát 2 százalékra szorítsuk le, ehhez kellenek az olyan beruházások, amilyenek Debrecenben is lesznek.

2023.02.09. 11:51

Van-e forgatókönyv arra, ha a Roszatom ellehetetlenül?

Gulyás Gergely: van.

2023.02.09. 11:52

Lesznek-e szabályváltoztatások a meddőségi kezelést érintően?

Gulyás Gergely: volt előttem ilyen javaslat. Életkor kapcsán van egy szakmai vita.

2023.02.09. 11:54

Hogy kerülhettek ki KSH adatok a nyilvánosságra kerülés előtt?

Gulyás Gergely: nem elképzelhetetlen, hogy személyes ismerősöknek ilyen adatokat szakemberek átadnak.

2023.02.09. 11:55

Tényleg lekerült a beruházási listáról a ferihegyi gyorsforgalmi és vasúti beruházás, valamint a Nyugati?

Gulyás Gergely: ezek fájdalmas döntések.

2023.02.09. 11:55

Miért hívták meg Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőt a kormány ülésére?

Gulyás Gergely: ez az Antall-kormány óta nem szokatlan.

2023.02.09. 11:56

"Hergelés" zajlik Debrecenben?

Gulyás Gergely: higgadt, szakmai válaszokat kell adni azoknak, akik kétkednek. Az ellenzéknek viszont a túlélés érdekében kell találniuk olyan témát, amely szerintük megroppantja a kormányt, ebben a három hétben most ez a téma.

2023.02.09. 11:57

Mi a véleménye Karácsony Gergely brüsszeli látogatásáról?

Gulyás Gergely: majd beszámol róla.

2023.02.09. 11:58

Beszélgettek-e Varga Judittal arról, hogy miről beszélgettek Schadl Györggyel?

Gulyás Gergely: négyszemközti találkozó azt hiszem, nem is volt. Az baj lenne, ha egy kamarai elnök nem találkozna a szakminiszterrel, egy nagyobb stábot kell elképzelni.

2023.02.09. 12:01

Völner-Schadl-ügy - Miért nem lehet belső minisztériumi vizsgálatot lefolytatni? Felmerülhet-e a politikai felelősség?

Gulyás Gergely: nincs egy jogerős ítélet, amely magával hozná, hogy belső vizsgálatot kellene lefolytatni. A nyomozóhatóság pedig nem állapít meg politikai felelősséget, csak annyi a felelősség, hogy előtte mindenkinek igazat kell mondania.

2023.02.09. 12:03

Az egyetemi kuratóriumi tagok fizetése magasabb lehet, mint a kifizetett ösztöndíj. Mit gondol erről?

Gulyás Gergely: nem helyes, ha tényleg így van. Több ösztöndíjat kell adni. Azt viszont nem gondolom, hogy ingyen kellene a kuratóriumokban munkát végezni. Bruttó egymillió forint körüli fizetésekről tudok.

2023.02.09. 12:04

Áfacsökkentés - Nem lehet rá számítani?

Gulyás Gergely: hiba lenne. A magas áfának mindig megvan a kockázata, hogy nem fizetik be. De ezen a területen nagyot léptünk előre az Európai Bizottság szerint is az online pénztárgépekkel, a körbetartozások megszüntetésével.

2023.02.09. 12:08

Mit jelentene egy azonnali tűzszünet? Orosz katonák maradnának Ukrajnában?

Gulyás Gergely: mi ebben Ukrajna álláspontját osztjuk. A jelenlegi helyzetnél minden jobb. Az EU és Magyarország sem azt képviseli, hogy Oroszország tartsa meg a megszerzett területeket.

2023.02.09. 12:10

Miért nem szerveznek magyar újságíróknak kormányzati háttérbeszélgetéseket?

Gulyás Gergely: valószínűleg sok félreértés lenne belőle...

2023.02.09. 12:13

Akkugyár - Nem lett volna tisztességesebb a helyiekkel egyeztetni?

Gulyás Gergely: eddig ilyen vita nem volt kiemeltté nyilvánított beruházásból. A kiemelt beruházássá minősítés viszont semmilyen jogi kötelezettséget nem eliminál. Persze jobb lett volna még érthetőbben, sokkal korábban kommunikálni.

2023.02.09. 12:15

Képviselői fizetések - nincs itt túlzás? Nem rossz üzenet?

Gulyás Gergely: az átlagbérrel együtt mozognak a képviselői fizetések. Azt remélem, hogy ha a tanárok megkapják a százalékos emelést, akkor a képviselők rosszabbul járnak náluk.

2023.02.09. 12:17

Ön szerint ki uralja Magyarországon a médiát?

Gulyás Gergely: szerencsés a helyzet, a magyarországi média sokszínű és szabad, a nyugati média egyszínű.

2023.02.09. 12:18

Egy Soros-NGA-ra bíznák a brüsszeli korrupció felderítését sajtóinformációk szerint. Nem aggályos ez, hogy privát cégekhez kerülnek ki kényes információk?

Gulyás Gergely: meglátjuk, hogy így lesz-e valójában. A küzdelem jegyében először a magyar vagyonnyilatkozati szabályt vezessék be!

2023.02.09. 12:20

Ellenzéki politikusok már azt pedzegetik, hogy Magyarországot meg lehetne fosztani soros EU-elnökségétől. Igaz ez?

Gulyás Gergely: ez lehetetlen.

2023.02.09. 12:22

Nem az EU meggyengítése Amerika célja?

Gulyás Gergely: ez az én fizetési kategóriámon felüli kérdés.

2023.02.09. 12:24

Nem kéne felülvizsgálni az EU-nak a szabadkereskedelmi megállapodást Ukrajnával?

Gulyás Gergely: nem jó olyan áldozatot hozni, amellyel szétverjük a saját mezőgazdaságunkat. A hiba nem az, hogy Ukrajnának segítünk, de azt meg kéne oldani, hogy a gabona ne a mi piacokon jelenjen meg, hanem oda jusson, ahová eredetileg szánták.

2023.02.09. 12:30

Ársapka - mennyire veszik figyelembe a GVH vizsgálati eredményeit az élelmiszer-kiskereskedelemben?

Gulyás Gergely: minden ezzel kapcsolatos véleményt, jelentést is figyelembe veszünk, ez vonatkozik az MNB jelzéseire is.

2023.02.09. 12:32

Foglalkozik-e a kormány az elbocsátott főtisztek további sorsával? Kár lenne elvesznie ennek a tudásnak az ország sorsára nézve

Gulyás Gergely: nagyvonalú a HM szabályozás, mert olyan juttatást kapnak az elbocsátottak, amely biztos megélhetést jelent, és még dolgozni is tudnak mellette. A korábbi fizetésük 70 százalékát és a nyugdíjig hátra lévő éveik számának kétszeresét százalékban.

2023.02.09. 12:34

Mikorra várható az izraeli magyar nagykövetség áthelyezése Jeruzsálembe? Orbán Viktor ellátogat-e oda?

Gulyás Gergely: kereskedelmi képviseletünk van Jeruzsálemben. Természetesen a magyar-izraeli kapcsolatok a legmagasabb szinten jók.

2023.02.09. 12:34

A Kormányinfó véget ért.

Köszönjük a kitartó figyelmet!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×