eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 9-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kuratóriumok: a miniszterek távozásán kívül további változások is jönnek

A kormány például nyitott arra is, hogy az egyetemi kuratóriumokban határozott idejű legyen a tagok megbízatása – derült ki a Kormányinfón Gulyás Gergely által elmondottakból. De akár a polgármestereket is visszahívhatják a testületekből.

Még decemberben derült ki, hogy a közérdekű alapítványok által működtetett egyetemeket az Európai Unió kizárja az Erasmus és a Horizont programokból, és az uniós forrásból finanszírozott projektekben csak akkor vehetnek majd újra részt a magyar diákok és kutatók, ha a kormány újraszabályozza az egyetemi kuratóriumok tagjainak összeférhetetlenségi szabályait.

Az új szabályokról egyelőre nincs döntés, azt viszont bejelentette Gulyás Gergely a Kormányinfón, hogy a háromnapos kormányülés végén hat miniszter – Varga Judit, Lantos Csaba, Varga Mihály, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor – lemondott az egyetemi kuratóriumokban betöltött tagságáról.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte, hogy minden kormányzati tisztviselőnek hasonlóképpen kell eljárnia, azaz az érintett államtitkároknak, helyettes államtitkároknak, kormánybiztosoknak és miniszteri biztosoknak február 15-ig kell dönteniük arról, hogy a kuratóriumi tagságot vagy a kormánytisztséget tartják-e meg.

A miniszter újságírói kérdésre beszélt az összeférhetetlenségi szabályozásról is. Mint fogalmazott, egyszerűbb lenne úgy tárgyalni, ha az Európai Bizottság elmondaná, hogy pontosan mit akar, erről lehetne tárgyalni, és utána dönteni, de ehelyett csak elvont nyilatkozatok alapján próbálják kitalálni, hogy mi az uniós szándék.

"Ennek az uniós joghoz semmi köze, ez abszolút zsarolás, de fontosabb a diákok jövője" – mondta Gulyás Gergely, és hozzátette, a kuratóriumokból a polgármesterek visszahívására eddig nem volt igény, ez szerinte csak hasznos az adott egyetem szempontjából, de ha erre is érkezik jelzés, mérlegelni fogja a kormány, hogy elfogadja-e.

Hasonlóképp nyitott a kormány arra az esetleges felvetésre, hogy a jelenlegi, élethosszig tartó kuratóriumi mandátum csak határozott idejű legyen. Az uniós testületekkel tárgyaló két miniszter, Varga Judit és Navracsics Tibor arra kapott mandátumot, hogy kiderítse a pontos elvárásokat, és ez alapján tud az összeférhetetlenségi szabályok változtatásáról dönteni a kormány, és utána nyújthatja be az ehhez szükséges módosítási javaslatokat is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×