eur:
394.34
usd:
371.64
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Fotó: ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium
Nyitókép: ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

Beleremegtek az ablakok, de senki nem tud semmit - hatalmas robbanás volt Heves megyében

Kedd délelőtt földrengéshez hasonló hangrobbanás volt Dél-Hevesben. ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium mérései igazolták azt, amit az emberek tapasztaltak.

A vélhetően hangrobbanást Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken hallották, de egyes kommentelők szerint még budapesti panelek felső emeletén is észlelték.

Mindenesetre ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium azt írja: megvizsgálták az esemény szeizmométerek által regisztrált hullámformáját, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Emellett megfigyelték, hogy a Piszkés-tetőn üzemelő infrahang állomásunkon is megjelent ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetőek a bejelentett észlelések.

Az egrihirek.hu megkérdezte a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. Nagy Csaba szóvivő elmondta, a katasztrófavédelemhez nem érkezett bejelentés az esettel kapcsolatban.

Viszont az Obszervatórium Facebook-posztja alatt sorakoznak az "észlelések". Valaki azt írta: "Nem tudom mire gondoltak, hogy “hang hatás” ami majd 30.km-en belül Jászberénytől Kápolnáig mindenki hallott…és nem tudják?? Az emberek kiszaladtak az udvarra…. mi is…. félelmetes volt."

Volt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy tegnap egy katonai gép járt a térségben.

Egyelőre hivatalos magyarázat nincs, a lapok többsége vadászgépek gerjesztette hangrobbanásra tippel.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×