eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Most utalják a pedagógusoknak a 10 százalékkal megemelt fizetésüket - a nap hírei

A napokban utalják a pedagógusoknak az átlagosan 10 százalékkal megemelt fizetésüket. A Párbeszéd Alkotmánybírósághoz fordul az akkumulátorgyárak szabályozása miatt. Ukrajna az Európai Unió tagja lesz - jelentette ki az Európai Tanács elnöke Kijevben.

A napokban utalják a pedagógusoknak az átlagosan 10 százalékkal megemelt fizetésüket - erősítette meg a Belügyminisztérium. A tárca a további emeléseket ismét az uniós pénzek érkezésétől tette függővé. A közlemény szerint az idei béremelés összesen 21 százalékos lesz, 2024-ben 25, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet. Korábban a pedagógus szakszervezetek többször is azonnali 45 százalékos béremelést és az oktatás minőségének javítását követelték.

Február elején megérkezik az orvosok emelt bére és a háziorvosi szolgáltatók is a béremelés összegével növelt finanszírozást kapják - erősítette meg az egészségügyi államtitkár. Takács Péter a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban megismételte: az ápolók két ütemben, idén júliusban, majd jövő év márciusában kapnak emelést. Korábban a Független Egészségügyi Szakszervezet a nyári helyett azonnali béremelést követelt, és közölték, hogy ezért a sztrájkra is készek.

Az újabb bértárgyalások sem hoztak egyezséget a MÁV-Volán vezetése, valamint a munkavállalókat képviselő szakszervezet között -írta Facebook-oldalán a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. Az érdekképviselet továbbra is 20 százalékos, havonkénti 80 ezer forintos béremelést tart elfogadhatónak, így a munkáltató bérfejlesztési javaslatát elutasítja. A társ-szakszervezetek egyöntetűen a 60 ezer forintos emelés mellett álltak ki.

A Párbeszéd Alkotmánybírósághoz fordul, az LMP az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását jelentette be az akkumulátorgyárak szabályozása miatt. A Párbeszéd társelnöke úgy vélte: a kormány úgy enyhíti az előírásokat, hogy a beruházásoknál az ázsiai multicégeknek ne kelljen odafigyelniük sem a környezetre, sem a munkavállalói jogokra. Közben a Demokratikus Koalíció úgy nyilatkozott: nem lenne szabad a lakosság bevonása nélkül dönteni az egészséget súlyosan veszélyeztető beruházásokról.

Az élelmiszerár-stopra vonatkozó szabályok maradéktalan betartását várja a kereskedőktől a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra azután beszélt erről, hogy a múlt heti ellenőrzéseknél a vizsgált 468 bolt közül csak 99 üzletben nem találtak jogsértést. Több mint 100 alkalommal már a helyszínen megállapították a készlethiányt. Az árstop a tervek szerint április 30-ig érvényes, ugyanakkor számos szakmai szervezet az intézkedés mielőbbi megszüntetését sürgeti.

Már tizedik hónapja csökkent az élelmiszerek világpiaci ára januárban. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének adatai szerint az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont csökkenés decemberhez képest. Az index januári gyengülését a növényi olajok, a tejtermékek és a cukor árindexeinek csökkenése okozta, míg a gabonafélék és a hús ára nagyjából stabil maradt.

Az Európai Bizottsághoz fordult Magyarország, Bulgária, Románia és Szlovákia, hogy a közösség támogassa a közép-európai térség energiabiztonságának garantálásához szükséges fejlesztéseket – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a bakui Déli Gázfolyosó és Zöld Energia Konferencián hangsúlyozta: Közép-Európában a legrealisztikusabb forgatókönyv a fokozott azerbajdzsáni földgázkitermelés minél előbbi bevonása, erről a héten állapodott meg Magyarország és Azerbajdzsán.

Közös érdekek hatékony eszközének tekintik együttműködésüket a V4-es országok – olvasható abban a nyilatkozatban amit a visegrádi országok parlamenti elnökei írtak alá Pozsonyban. Kövér László kiemelte: a házelnöki találkozón egyetértés volt abban, hogy határozottan elítélik az Ukrajna ellen folytatott háborút, és kiállnak Kijev szuverenitása és területi integritása mellett.

Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az Európai Unió tagja lesz - jelentette ki az Európai Tanács elnöke Kijevben. Charles Michel az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az ukránok egyértelműen a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság mellett döntöttek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig arról beszélt, hogy az ukrán erők nem adják fel a Donyeck megyei Bahmut városát.

Elhalasztotta pekingi látogatását az amerikai külügyminiszter az Egyesült Államok fölött megjelent kínai légballon ügye miatt. Antony Blinken egy későbbi időpontban utazik Kínában – közölték Washingtonban. Kína azt állítja, hogy meteorológiai ballonról van szó, az amerikai hatóságok szerint nem kizárt, hogy kémeszközök is vannak rajta. A megfigyelőléggömb észlelése után az amerikai légvédelem vadászrepülőgépeket mozgósított, de a hadsereg végül úgy döntött: nem lövi le az eszközt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×