eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Demszky Gábor önkritikus: iszonyú hibákat követtünk el

Önkritikus interjút adott Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere a XX. Század Intézet Arcok a múltból című sorozatában korábban. Demszky Gábor 1990 és 2010 között, húsz éven és öt hivatali cikluson át volt Budapest főpolgármestere.

A 2012-ben készült beszélgetésből kiderül, Demszky Gábor főpolgármesteri időszaka legnagyobb eredményének azt tartja, hogy Budapest egy szürke, leszakadó településből multikulturális világváros lett. Kiemelte a Fesztiválzenekart, a Sziget Fesztivált, a Trafót, a Levéltárat, a Szabó Ervin Könyvtár bővítését és a szociálpolitika eredményeit.

"Ugyanakkor iszonyú hibákat követtünk azzal, hogy szétdaraboltuk Budapestet. Ezzel egy olyan helyzetet hoztunk létre, amelyben egyrészt párhuzamos feladatok vannak, kerületi, illetve fővárosi szinten, másrészt megoldatlanságok, például a BKV és a tömegközlekedés.

Gyengítettük Budapestet és hagytuk, hogy kilendüljön a teljes centralizáció irányából a teljes decentralizáció irányába."

Demszky Gábor egyenesen ősbűnnek tartja, hogy nem oldották meg a BKV finanszírozását. Véleménye szerint szinte minden, ami a jelenkor feszültségeit okozza, már jelen volt 1990-ben. Ezeknek egy része a helyes irányba indult és megoldódott, de most azok a strukturális problémák feszítik szét a magyar rendszert, amit akkor okoztak.

A volt főpolgármester felidézte:

annak idején heteken át győzködték a jelöléssel, mert sem magát, sem az SZDSZ-t nem tartotta alkalmasnak a városvezetésre.

A fejlesztések pedig azért indultak meg, mert az Antall-kormány mindenáron expót akart rendezni. A lakásprivatizációt viszont ellenezte Demszky Gábor.

Mint mondta, Budapesten nagyjából 850 ezer lakás volt önkormányzati tulajdonban. Az 1993-as lakástörvény lehetővé tette, hogy a bérlők rendkívül kedvezményes áron megvásárolhassák a lakásokat. Ennek nyilvánvaló politikai hozadéka volt, hogy az emberek kaptak valamit a rendszerváltástól. Ugyanakkor az új tulajdonosok a társasházakban nem rendelkeztek azzal a jövedelemmel, ami lehetővé tette volna a házak felújítását.

Demszky Gábor szerint az SZDSZ részben azért tűnt el, mert összefogott az MSZP-vel, részben pedig azért, mert elvesztette az önkormányzati pozícióit, és fővárosi párttá vált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×