eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla

Orbán Viktor kijelölte az idei legfontosabb célt - a nap hírei

Az idei év legfontosabb feladatának nevezte az infláció letörését a miniszterelnök. Csökkenteni szeretné a Budapest-központúságot a területfejlesztési miniszter. Meghosszabbítja július 31-ig az Oroszország elleni gazdasági szankciókat az Európai Unió

Az idei év legfontosabb feladatának nevezte az infláció letörését a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: a kormány számításai szerint februárra, márciusra kezd csökkenni a pénzromlás mértéke és december végére lehet majd egyszámjegyű. Hozzátette: a jegybank és a kormány már megtette az ehhez szükséges lépéseket. Beszélt arról is, hogy olyan szankciót továbbra sem enged elfogadni, amely megállíthatná ezt a folyamatot. Orbán Viktor a tavalyi év jelentős eredményének nevezte, hogy nőtt a minimálbér és a kormány visszaadta a 13. havi nyugdíjat, de azt is hangsúlyozta, hogy ezzel párhuzamosan nőttek az árak.

Decemberben 4 millió 704 ezer volt a foglalkoztatottak száma, ez 17 ezerrel több, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. A 2022-es év egészében a foglalkoztatottak átlagos száma 61 ezerrel, 4 millió 696 ezerre emelkedett. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája pedig 74,4 százalék volt, 1,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A tavalyi év egészében a munkanélküliek átlagos száma 176 ezerre, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra csökkent.

11 éve nem született olyan kevés gyerek Magyarországon, mint tavaly. Az előzetes adatok szerint 2022 decemberében 7366 gyermek született. Csökkent ugyanakkor a halálozás is, megközelítve a Covid előtti időszak számait, 11. 940-en haltak meg. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben a születések száma 5 a halálozásoké 13, a házasságkötéseké pedig 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A megszokottnál 3 nappal korábban kezdődik a februári nyugdíjak és azzal együtt a 13. havi emelt összegű nyugdíj postai kézbesítése - mondta a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra kifejtette: azoknál nincs változás, akik banki utalással kapják a nyugdíjat. Az ő bankszámlájukon február 10-én jelenik meg a pénz. A kormányszóvivő megismételte: az év eleji 15 százalékos nyugdíjemelés a 13. havi nyugdíjra is érvényes. Ez azt jelenti, hogy februárban egy 208 ezer forintos átlagnyugdíj esetén 416 ezer forint érkezik.

A Kúria elé került a 18. kerület által bevezetett légiutas-adó, miután az önkormányzat nem tett eleget a Kormányhivatal törvényességi felhívásának. A hivatal azt kifogásolta, hogy adó egyes rendelkezései magasabb szintű jogszabályok előírásaiba ütköznek. A Világgazdaságnak a Kúria megerősítette, hogy lajstromba vette a légiutas-adó ügyét, miután a 18. kerületi önkormányzat Budapest Főváros Kormányhivatalának törvényességi felhívása ellenére sem szüntette meg a feltárt jogsértéseket.

Csökkenteni szeretné a Budapest-központúságot a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor azt ígérte, hogy a következő években jobban bevonják a régiókat a döntések előkészítésébe és végrehajtásába. A miniszter a Nógrád megyei Alsópetényben beszélt erről, ahol stratégiai partnerségi megállapodást kötött az észak-kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna hat megyéje kereskedelmi és iparkamarájának vezetőivel. Hozzátette: az együttműködésnek köszönhetően hatékonyabb és eredményesebb lehet a fejlesztéspolitika és az európai uniós források is jobban hasznosulhatnak ilyen módon a következő időszakban.

Meghosszabbítja július 31-ig az Oroszország elleni gazdasági szankciókat az Európai Unió. A büntetőintézkedések egyebek mellett a kereskedelemre, a pénzügyekre, a technológiára és a kettős felhasználású termékekre vonatkoznak. Közben sajtóértesülések szerint Fehéroroszországra újabb szankciókat vetne ki az Unió, amiért Minszk támogatta Oroszországot az ukrajnai invázióban. A Bloomberg értesülése szerint a javasolt intézkedések számos olyan szankciócsomaghoz igazodnának, amelyeket az unió korábban már kiszabott Oroszországgal szemben.

Egy 16 milliárd dolláros segélycsomagot küldene Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalap. Ez segítene fedezni az ország szükségleteit, és katalizátorként szolgálna további nemzetközi finanszírozáshoz – írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolió. A program megvalósításának több feltételtől is függ. Például a G7 országainak jóváhagyásától, valamint attól, hogy Ukrajna adományozói és hitelezői biztosítják-e az ország adósságának fenntarthatóságát. A tervről várhatóan március végéig sikerül megállapodni, így az első részletet már áprilisban megkaphatja Ukrajna.

Ma Magyarországon biztonságban élhetnek együtt zsidó és nem zsidó magyarok a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerint. Vitályos Eszter a holokauszt nemzetközi emléknapján kiemelte: a kormány zéró toleranciát tanúsít az antiszemitizmussal szemben. Ferenc pápa az emléknapon a Twitteren arról írt, hogy több millió zsidó és más vallású ember megsemmisítésének emlékét nem lehet elfelejteni, sem tagadni. A katolikus egyházfő hozzátette: nem létezhet testvériség a holokauszt borzalmát tápláló gyűlölet és erőszak gyökereinek kiirtása nélkül. António Guterres az ENSZ-főtitkár szerint a közösségi platformok olyan algoritmusokat használnak amelyek felerősítik az antiszemitizmust, a rasszizmust, a muszlimellenességt, az idegengyűlöletet, a homofóbiát és a nőgyűlöletet annak érdekében, hogy minél több ideig fenntartsák fenn a felhasználók figyelmét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×