eur:
394.83
usd:
363.94
bux:
65588.02
2024. március 19. kedd Bánk, József

Orbán Viktor kijelölte az idei legfontosabb célt - a nap hírei

Az idei év legfontosabb feladatának nevezte az infláció letörését a miniszterelnök. Csökkenteni szeretné a Budapest-központúságot a területfejlesztési miniszter. Meghosszabbítja július 31-ig az Oroszország elleni gazdasági szankciókat az Európai Unió

Az idei év legfontosabb feladatának nevezte az infláció letörését a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: a kormány számításai szerint februárra, márciusra kezd csökkenni a pénzromlás mértéke és december végére lehet majd egyszámjegyű. Hozzátette: a jegybank és a kormány már megtette az ehhez szükséges lépéseket. Beszélt arról is, hogy olyan szankciót továbbra sem enged elfogadni, amely megállíthatná ezt a folyamatot. Orbán Viktor a tavalyi év jelentős eredményének nevezte, hogy nőtt a minimálbér és a kormány visszaadta a 13. havi nyugdíjat, de azt is hangsúlyozta, hogy ezzel párhuzamosan nőttek az árak.

Decemberben 4 millió 704 ezer volt a foglalkoztatottak száma, ez 17 ezerrel több, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. A 2022-es év egészében a foglalkoztatottak átlagos száma 61 ezerrel, 4 millió 696 ezerre emelkedett. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája pedig 74,4 százalék volt, 1,3 százalékponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A tavalyi év egészében a munkanélküliek átlagos száma 176 ezerre, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékra csökkent.

11 éve nem született olyan kevés gyerek Magyarországon, mint tavaly. Az előzetes adatok szerint 2022 decemberében 7366 gyermek született. Csökkent ugyanakkor a halálozás is, megközelítve a Covid előtti időszak számait, 11. 940-en haltak meg. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben a születések száma 5 a halálozásoké 13, a házasságkötéseké pedig 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A megszokottnál 3 nappal korábban kezdődik a februári nyugdíjak és azzal együtt a 13. havi emelt összegű nyugdíj postai kézbesítése - mondta a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra kifejtette: azoknál nincs változás, akik banki utalással kapják a nyugdíjat. Az ő bankszámlájukon február 10-én jelenik meg a pénz. A kormányszóvivő megismételte: az év eleji 15 százalékos nyugdíjemelés a 13. havi nyugdíjra is érvényes. Ez azt jelenti, hogy februárban egy 208 ezer forintos átlagnyugdíj esetén 416 ezer forint érkezik.

A Kúria elé került a 18. kerület által bevezetett légiutas-adó, miután az önkormányzat nem tett eleget a Kormányhivatal törvényességi felhívásának. A hivatal azt kifogásolta, hogy adó egyes rendelkezései magasabb szintű jogszabályok előírásaiba ütköznek. A Világgazdaságnak a Kúria megerősítette, hogy lajstromba vette a légiutas-adó ügyét, miután a 18. kerületi önkormányzat Budapest Főváros Kormányhivatalának törvényességi felhívása ellenére sem szüntette meg a feltárt jogsértéseket.

Csökkenteni szeretné a Budapest-központúságot a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor azt ígérte, hogy a következő években jobban bevonják a régiókat a döntések előkészítésébe és végrehajtásába. A miniszter a Nógrád megyei Alsópetényben beszélt erről, ahol stratégiai partnerségi megállapodást kötött az észak-kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna hat megyéje kereskedelmi és iparkamarájának vezetőivel. Hozzátette: az együttműködésnek köszönhetően hatékonyabb és eredményesebb lehet a fejlesztéspolitika és az európai uniós források is jobban hasznosulhatnak ilyen módon a következő időszakban.

Meghosszabbítja július 31-ig az Oroszország elleni gazdasági szankciókat az Európai Unió. A büntetőintézkedések egyebek mellett a kereskedelemre, a pénzügyekre, a technológiára és a kettős felhasználású termékekre vonatkoznak. Közben sajtóértesülések szerint Fehéroroszországra újabb szankciókat vetne ki az Unió, amiért Minszk támogatta Oroszországot az ukrajnai invázióban. A Bloomberg értesülése szerint a javasolt intézkedések számos olyan szankciócsomaghoz igazodnának, amelyeket az unió korábban már kiszabott Oroszországgal szemben.

Egy 16 milliárd dolláros segélycsomagot küldene Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalap. Ez segítene fedezni az ország szükségleteit, és katalizátorként szolgálna további nemzetközi finanszírozáshoz – írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolió. A program megvalósításának több feltételtől is függ. Például a G7 országainak jóváhagyásától, valamint attól, hogy Ukrajna adományozói és hitelezői biztosítják-e az ország adósságának fenntarthatóságát. A tervről várhatóan március végéig sikerül megállapodni, így az első részletet már áprilisban megkaphatja Ukrajna.

Ma Magyarországon biztonságban élhetnek együtt zsidó és nem zsidó magyarok a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerint. Vitályos Eszter a holokauszt nemzetközi emléknapján kiemelte: a kormány zéró toleranciát tanúsít az antiszemitizmussal szemben. Ferenc pápa az emléknapon a Twitteren arról írt, hogy több millió zsidó és más vallású ember megsemmisítésének emlékét nem lehet elfelejteni, sem tagadni. A katolikus egyházfő hozzátette: nem létezhet testvériség a holokauszt borzalmát tápláló gyűlölet és erőszak gyökereinek kiirtása nélkül. António Guterres az ENSZ-főtitkár szerint a közösségi platformok olyan algoritmusokat használnak amelyek felerősítik az antiszemitizmust, a rasszizmust, a muszlimellenességt, az idegengyűlöletet, a homofóbiát és a nőgyűlöletet annak érdekében, hogy minél több ideig fenntartsák fenn a felhasználók figyelmét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×