eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Védőfelszerelést viselő orvos a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, a Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán 2021. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Pap Judit: tavaly 75 ügyben tettek feljelentést az egészségügy körül észlelt bűncselekmények miatt

A Nemzeti Védelmi Szolgálat több olyan ügyben is intézkedett tavaly, amikor egy-egy orvossal, vagy egy kórházi osztállyal szemben lépett fel támadólag egy páciens.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat egészségügyi területén dolgozók védett állományába tartoznak az Országos Kórházi Főigazgatóság- és az irányítása alatt működő egészségügyi intézmények foglalkoztatottjai, továbbá az önkormányzatok által fenntartott egészségügyi intézményekben az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személyek. Ők mintegy 119 ezren vannak.

Pap Judit, a Nemzeti Védelmi Szolgálat szóvivője elmondta: tavaly 75 ügyben tettek feljelentést, a bűncselekmények között a vesztegetés, a vesztegetés elfogadása, a közfeladati helyzettel és a védettségi igazolással való visszaélés dominált. Ezen kívül tettek feljelentést rémhírterjesztés, személyes adattal visszaélés, hamis magánokirat felhasználása, csalás, költségvetési csalás és testi sértés miatt is. Tavaly

tizenegy olyan ügyben tettek feljelentést, ahol hálapénz átadása is történt,

melynek mértéke tízezer forinttól 800 ezer forintig terjed.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat alapfeladati közé tartozik, hogy megvédjék a védett állományba tartozókat, ha őket fenyegetés éri. "Több olyan ügyben is intézkedtünk tavaly, amikor egy-egy orvossal, akár egy kórházi osztállyal szemben lépett fel támadólag, fenyegetőzve egy-egy páciens. Olyan ügybe is be kellett avatkozni, amikor egy egészségügyi dolgozót megzsaroltak, és tőle több mint egymillió forintot követeltek" – mondta Pap Judit.

Volt olyan ügy, ahol egy fővárosi kórház orvosa a kollégáiról készített törvényellenesen rejtett felvételeket, illetve a személyes adataikról másolatot. Ezzel a tiltott adatszerzés bűncselekményt követte el, és a rendőrség büntetőeljárást indított.

Tavaly 98 megbízhatósági vizsgálatot hajtott végre a szervezet, ennek során a vizsgálat alá vont orvosok- illetve a szakdolgozók

a jogtalan kéréseket szinte minden esetben elutasították, a felajánlott összeget nem fogadták el.

Két emberrel szemben tettek feljelentést a megbízhatósági vizsgálat eredménye alapján. A vizsgálatok az egészségügyi szolgáltatások széles körét érintették, így a krónikus ellátás, a fül-orr gégészet, a bőrgyógyászat és a pszichiátria területén is eljártak. Jogszerűen jártak el minden esetben az orvosok akkor is, amikor kollégáik a várólistán próbáltak előrébb kerülni jogtalan előny felajánlásával.

Pap Judit elmondta: a bűnmegelőzési is az alapfeladatunk, így ennek keretében tavaly közel kétezer egészségügyi dolgozónak tartottak oktatást. Ennek az volt a célja, hogy minél szélesebb körben megismerjék az orvos-beteg kapcsolatokban felmerülő korrupciós helyzeteket, és az azok elkerüléséhez szükséges megfelelő magatartást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×