eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Orbán Viktor miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2022. december 21-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem hagyta szó nélkül Orbán Viktor évzáró tájékoztatóját az ellenzék

A DK szerint a kormányfő elvesztette az irányítást Magyarország sorsa felett, a Momentum szerint a saját választóinak is hazudott a Fidesz.

Orbán Viktor miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatójára az ellenzéki pártok is reagáltak.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, árnyék-kancelláriaminiszter reagálásában azt írta, Orbán Viktor sajtótájékoztatója egyértelművé tette, hogy az ország semmilyen fordulatra nem számíthat a kormánytól: marad az elmúlt 12 év „orbáni politikája, amely tönkretette Magyarországot és megélhetési válságba taszította a családokat”.

„Amíg Orbán marad, addig marad a válság is, és minél tovább marad, annál nagyobb lesz a baj” –fogalmazott az ellenzéki politikus.

A DK szerint Orbán Viktor azért nem beszélt az emberek mindennapi problémáiról – úgy mint Európa legmagasabb élelmiszerárairól, az „orbáni infláció” által okozott gazdasági károkról, a hétszeres rezsiemelésről, az üzemanyagárak emelkedéséről vagy a tönkretett oktatásról és egészségügyről –, mert nem tudja megoldani őket.

Molnár Csaba szerint a DK-s árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy kiutat találjon a megélhetési válságból, és egy európai országgá váljon.

A Jobbik szerint a Kormányinfó előrevetítette, mire lehet számítani a magyar kormánytól 2023-ban: „hazugságra és még több hazugságra, felelős kormányzásra, döntéshozatalra pedig továbbra sem”.

Azt írták: aki arra számított, hogy a kormányfő az év végéhez közeledve számot vet, szembenéz azzal a ténnyel, hogy a kudarcos válságkezelésük, az elhibázott gazdaságpolitikájuk csődközelbe juttatta az országot és a magyar embereket, annak csalódnia kellett.

„A felelősség hárításában páratlan tehetséggel bíró Orbán Viktor

ezúttal is inkább a háborúra, az EP-re és Brüsszelre mutogatott ahelyett, hogy arról beszélt volna, hogy kivéreztették a katásokat, hogy eltörölték a rezsicsökkentést, az elmúlt 12 év hataloméhes, dilettáns kormányzása, a brutális infláció, az Európa-rekorder áfa pedig lassan tönkreteszi az embereket, akiknek ezzel a helyzettel, a már régiós szinten is lesajnált bérekkel és nyugdíjakkal kell szembenézniük” – fogalmaztak, hozzátéve: ők segítették volna a vállalkozókat, a lakosságot pedig adócsökkentéssel védték volna a brutális drágulással szemben, valamint egyezségre jutottak volna az európai közösséggel, hogy elinduljanak az uniós pályázatok, és hazahozzák azokat a forrásokat, melyek megilletik a magyarokat.

„Egy normális országban a kormány nem zsigereli ki az embereket, nem vérezteti ki az önkormányzatokat és a legfontosabb, egy normális országban a kormányfő nem hazudik” – fogalmaztak.

A Fidesz nem mondott igazat, a saját választóinak is hazudott, és soha nem látott káoszkormányzást hajtott végre az elmúlt évben is – fogalmazott közleményében a Momentum.

A Kormányinfón szerintük a magyar miniszterelnök ismét másra mutogatott, és nem vállalta a felelősséget azért, hogy Magyarország az elmúlt évtizedek egyik legnehezebb időszakát éli. Egyszerre megdöbbentő és kétségbeejtő, hogy Orbán Viktor hosszú percekig beszélt a szerinte „rendkívüli teljesítményekről”, de egy szót sem ejtett a hazánkat sújtó gazdasági és megélhetési válságról – értékeltek.

Rekord „árstopinfláció” az élelmiszereken,

elképesztően megemelt energiaárak, gyenge forintárfolyam, miközben családok sokaságának kell dönteni aközött, hogy a hónap végén befűti-e otthonát vagy bevásárol-e, ráadásul hónapok óta tüntetnek a tanárok és a diákok a megbecsülésért – sorolták. Hozzátették: erre az év végi mérlegre Orbán Viktor csak az általa megszavazott szankciókat, az általa kinevezett minisztert, az általa kitalált és bevezetett gazdasági rendszert és a saját pártja által megválasztott jegybankelnököt tudta hibáztatni.

A Momentum szerint olyan vezetőre van szüksége az országnak, aki kimondja az igazságot akkor is, ha fáj; véget kell vetni az „árstopinflációnak”, meg kell szüntetni a „Fidesz-felárat” és már rég ki kellett volna egyezni az EU-val.

Az LMP részéről Kanász-Nagy Máté „rendkívüli felelősségáthárítási show-műsornak” értékelte a miniszterelnök sajtótájékoztatóját. A párt társelnöke szerint magyar kormány az idei évben – az energia- és szociális válság, a rekordinfláció időszakában – nem kormányoz és nem a megoldásokat keresi, hanem a felelősséget hárítja át.

Magyarország zöld pártja külön megszólítva érezte magát, amikor a kormányfő az atomenergiáról beszélt. Az ellenzéki politikus jelezte, az LMP valóban minden lehetséges politikai eszközzel a Paks 2-projekt ellen küzd, mert kifejezetten károsnak gondolják azt Magyarországra nézve. „Ez egy rossz elgondolás, rossz üzlet, amit rossz kivitelezővel valósítanának meg” – mondta. Kanász-Nagy Máté szerint az atomenergia helyett a megújuló energiákat kellene támogatni. Az LMP szerint csak egy radikális zöld fordulattal lehetne kijönni az energiaválságból.

Orbán Viktor azon szavaira, hogy a magyar gazdaság teljesítménye csupán 10 százalékos béremelést enged meg jövőre a tanárok számára, Kanász-Nagy Máté jelezte: ez csupán a fele a mostani inflációnak, az pedig

csak döntés kérdése, hogy a magyar költségvetésből mire költünk.

Szerinte a kormánynak fontosabb a multik támogatása, mint a pedagógusok béremelése.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×