eur:
393.97
usd:
369.71
bux:
65877.61
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Facebook/TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt.

Tóth István György: ha Magyarország nem támogatja a transzatlanti elköteleződést, az elszigetelődéshez vezethet

Nyolc témakörben, 26 fejezetbe gyűjtötte össze a TÁRKI Társadalomkutató Intézet Magyarország legfontosabb gazdasági, demográfiai, szociális, politikai változásait az elmúlt két esztendőből. A részletekről a kötet egyik szerkesztője, Tóth István György, az intézet vezérigazgatója beszélt az InfoRádiónak.

A Covid-járvány okozta gazdasági válság reálgazdasági következményeit a magyar gazdaság viszonylag jól vészelte át, de a pénzügyi egyensúlyi mutatók súlyosan romlottak. Egyebek mellett erre a megállapításra jutottak az immár tizenhetedik alkalommal megjelent Társadalmi Riport szerzői.

"Gazdasági értelmében egy ellentmondásos perióduson vagyunk túl, és nem tudjuk, hogy merre megyünk a jövőben" – jelentette ki Tóth István György, a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. vezérigazgatója. Egyfelől volt egy erős gazdasági növekedési periódus, ugyanakkor a magyar gazdaságnak is volt lendületvesztése a régió többi országához képest. A háború, az energiahelyzet, az államháztartás alakulása és a gazdaságpolitika nem mindig teljesen konzisztens egymást követő lépéseinél nehéz előre látni. Ezt a gazdasági fejezet is kihangsúlyozta a kötetben.

A könyvsorozat a szociális, a politikai és a demográfiai kérdések mellett a magyar társadalom külpolitikai elköteleződését is elemezte. "Miközben azt látom, hogy

alapvetően nyugatbarát országban élünk, Magyarországon mégis van egy masszív nézet, és ami kevésbé támogatja a transzatlanti elköteleződést"

– mondta Tóth István György. Megjegyezte: ezt rendkívül sajnálatosnak és veszélyesnek tartja az ország jövője szempontjából, mert ez az attitűd ez bizonyos mértékig elszigetelődéshez vezethet a hagyományos nyugati közösségben. Tóth István György ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy eközben Kína és különösen Oroszország támogatottsága is csökkent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×