INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

háziorvosi praxis

támogatás

egészségügy

Egy nő beoltanak a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájának első adagjával Szalai Marianna várpalotai háziorvos Loncsosi úti orvosi rendelőjében 2021. május 20-án.

Kutatás derítette ki, miért nincs elég háziorvos a körzetekben – itt vannak a fő okok

A háziorvosok száma Magyarországon folyamatosan csökken – mondta a témában tanulmányt készítő Bíró Anikó, a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

"A betöltetlen praxisok aránya folyamatosan nő. A probléma 2010 óta jelentkezik és azóta megállás nélkül növekszik, 2022 végén a háziorvosi körzeteknek már több mint tíz százaléka betöltetlen. Mivel hatezer háziorvosi körzet van Magyarországon, tehát már 600 fölötti a betöltetlen körzetek száma" – mondta az InfoRádiónak Bíró Anikó, a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

Az ország minden részén vannak betöltetlen körzetek, de súlyosabb a probléma Kelet-Magyarországon és azon belül a kisebb településeken, a megyeközponttól távolabbra eső településeken. A tartósan betöltetlen praxisok számára 2014 óta létezik támogatás, ami akkor 6-10 millió forint közötti összeget jelentett. Ez a 2017-es pályázattól duplájára emelkedett, azóta 12-20 millió forint közötti a támogatás. Egy új kutatásuk adatai alapján ennek hatására negyedévente országos szinten 12 körzetet töltenek be, tehát van eredménye a rendszernek.

A támogatás viszont önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az erősen növekvő betöltetlenségi trendet megszakítsa.

Végeztek egy felmérést a háziorvosok körében, amiből kiderült: többféle szempont közrejátszhat abban, hogy miért nem vállalnak itt körzeteket. A háziorvosok által adott válaszok alapján azt látják, hogy a legnagyobb probléma a körzetek elhelyezkedése. Van, hogy távol, eldugott helyen van a megyeközponttól, emiatt oda nem mennek a háziorvosok.

A másik fő probléma a betegek összetétele, a társadalmi és gazdasági helyzete. Az orvosok számára nem annyira vonzó, ha sok az idős beteg.

"Ha ilyen mértékben növekedik a betöltetlen körzetek aránya, az már rövidtávon nagyon súlyos problémához fog vezetni" – jelentette ki a a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Kapcsolódó hang

Kutatás derítette ki, miért nincs elég háziorvos a körzetekben – itt vannak a fő okok
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018