INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

benzinkút

ársapka

üzemanyag

Benzinkútnál várakozó autósok a Párizstól nyugatra fekvő Ville dAvrayban 2022. október 18-án. Franciaország hét olajfinomítója közül négyben harmadik hete sztrájkolnak a fizetésemelést követelő dolgozók, ami üzemanyaghiányt okoz a franciaországi benzinkutakon.

Külföldön is bekerült a hírekbe a magyar ársapka vége – körkép

Infostart

A nagy hírügynökségek figyelmét is felkeltette az elmúlt napok magyarországi üzemanyag-pánikvásárlása.

A kormány éjszakai bejelentését követően megszűnt az ársapkás üzemanyag, 480 forint helyett már 641 forintért lehet tankolni a benzin literjét, 699-ért a dízelt.

A magyarországi hír a külföldi hírügynökségek figyelmét is felkeltette, tudósítottak is róla.

  • A Reuters a hírt tolmácsolva arról tudósít, hogy az importhiány és a pánikvásárlás vezetett az ellátási gondokhoz. A bejelentést kísérő kormányzati indoklásról - a brüsszeli szankciók miatt szűnik meg az ársapka - nem esik szó.
  • A France24-on jelent meg az AFP francia hírügynökség tudósítását hozza: a pánikvásárlás miatt szűnik meg az árplafon. A cikkben azt is jelzik, hogy a kormány az uniós szankciókkal és az orosz olajembargó életbe lépésével magyarázta az ársapka megszüntetését. Az AFP azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Matolcsy György jegybankelnök azt mondta, az üzemanyag- és az élelmiszerárak befagyasztása 3-4 százalékponttal növelte a hazai inflációt.
  • Az amerikai Bloomberg jelentése szerint a benzinkutaknál látható kaotikus jelenetekre adott kormányzati reakció volt az ársapka vége, illetve Gulyás Gergely "szankciózását" is megemlíti, illetve azt, hogy a jegybankelnök hétfőn bejelentést tett arról, hogy az ársapka szembemegy a gazdaság logikájával.
  • A kínai Xinhua hírügynökségnél is téma volt: a pánikvásárlásról és a kormányzati indoklásról egyaránt szóltak a hír kapcsán.

A külföldi hírügynökségeknél az SZMO nézett körül.

Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018