INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

biodóm

tárgyalás

budapest

kormány

Újságírók az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat-és növénypark, a biodóm sajtóbejárásán a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én. A kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park és benne a biodóm építésének befejezéséhez. A beruházás jelenleg 75 százalékos készültségi szinten van, a közönség 2021 végén veheti birtokba a Pannon Parkot.

Kiss Ambrus: ha nem lesz kormányzati pénz a Biodómra, leválasztjuk a telket

Infostart / InfoRádió

Nincsenek érdemi tárgyalások a főváros és a kormány között a Biodómról – mondta az InfoRádiónak az általános főpolgármester-helyettes. Mérlegelik, hogy január elsejétől lekapcsolják-e a félkész létesítmény energiaellátását és megszüntetik az őrzését.

Ha a kormány nem ad forrást a fővárosnak a Biodómra, akkor Budapest leválasztja a telket és odaadja a kulcsokat a kormányzatnak, rájuk bízva az intézményt. Kezdjenek vele amit akarnak, hiszen nem a főváros pénze és döntése van emögött a projekt mögött – mondta az InfoRádióban Kiss Ambrus.

Az általános főpolgármester-helyettes közölte: a főváros nem kíván a fejlesztésbe forrást beleadni, épp elég, hogy az őrzésére, a fűtésére költenie kell.

Erre rákényszerül, hiszen, mint korábban a Biodóm-projektet is felügyelő Bősz Anett az InfoRádióban elmondta, fűtés híján egyszerűen "összeeshet" a félkész létesítmény teteje. Azt ugyanis olyan technológiával építették meg, amelyhez egy megadott, viszonylag állandó belső hőmérséklet szükséges. Ennek híján ugyanis a szerkezet tetején lévő légbuborékok – a kintről is látható fehér háromszögek – előbb-utóbb megadják magukat az időjárás viszontagságainak – fejtette ki a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes.

Kiss Ambrus most kijelentette:

jelenleg nincsenek érdemi tárgyalások a Biodómról.

"Abban reménykedem, hogy előbb-utóbb a kormány eldönti, mit szeretne kezdeni ezzel a telekkel és a félig felépített intézményével. Mi készek vagyunk továbbra is arra, hogy ezt nekik adjuk, és akkor befejezhetik."

Korábban többször is elhangzott, hogy a főváros kormányzati forrás híján január 1-jével magára hagyja az építményt. Kiss Ambrus most kifejtette, hogy még vizsgálják e lépés lehetőségét. A szinte teljesen üres Biodóm fűtését a közelben lévő gyógyfürdő meleg vizével és némi távfűtéses rásegítéssel oldotta meg a főváros, mostanra elérve, hogy utóbbira lényegében már nincs is szükség. Ám így is költenie kellett rá az önkormányzatnak több százmillió forintot. Még vizsgálják, hogy miként tudnák a nullához közelíteni a Biodómmal kapcsolatos költségeiket.

Egy tulajdonra azt mondani, hogy "innentől nem az enyém", jogilag elég nehéz. Ezért a jövőre nézve az általános főpolgármester-helyettes szerint az lehet a megoldás – és szerinte az államnak is az az érdeke –, hogy lehetőség legyen rendezetten átadni az államnak, hogy befejezhesse.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Nincsenek tárgyalások a biodómról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018