eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Újságírók az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat-és növénypark, a biodóm sajtóbejárásán a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 17-én. A kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein épülő Pannon Park és benne a biodóm építésének befejezéséhez. A beruházás jelenleg 75 százalékos készültségi szinten van, a közönség 2021 végén veheti birtokba a Pannon Parkot.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kiss Ambrus: ha nem lesz kormányzati pénz a Biodómra, leválasztjuk a telket

Nincsenek érdemi tárgyalások a főváros és a kormány között a Biodómról – mondta az InfoRádiónak az általános főpolgármester-helyettes. Mérlegelik, hogy január elsejétől lekapcsolják-e a félkész létesítmény energiaellátását és megszüntetik az őrzését.

Ha a kormány nem ad forrást a fővárosnak a Biodómra, akkor Budapest leválasztja a telket és odaadja a kulcsokat a kormányzatnak, rájuk bízva az intézményt. Kezdjenek vele amit akarnak, hiszen nem a főváros pénze és döntése van emögött a projekt mögött – mondta az InfoRádióban Kiss Ambrus.

Az általános főpolgármester-helyettes közölte: a főváros nem kíván a fejlesztésbe forrást beleadni, épp elég, hogy az őrzésére, a fűtésére költenie kell.

Erre rákényszerül, hiszen, mint korábban a Biodóm-projektet is felügyelő Bősz Anett az InfoRádióban elmondta, fűtés híján egyszerűen "összeeshet" a félkész létesítmény teteje. Azt ugyanis olyan technológiával építették meg, amelyhez egy megadott, viszonylag állandó belső hőmérséklet szükséges. Ennek híján ugyanis a szerkezet tetején lévő légbuborékok – a kintről is látható fehér háromszögek – előbb-utóbb megadják magukat az időjárás viszontagságainak – fejtette ki a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes.

Kiss Ambrus most kijelentette:

jelenleg nincsenek érdemi tárgyalások a Biodómról.

"Abban reménykedem, hogy előbb-utóbb a kormány eldönti, mit szeretne kezdeni ezzel a telekkel és a félig felépített intézményével. Mi készek vagyunk továbbra is arra, hogy ezt nekik adjuk, és akkor befejezhetik."

Korábban többször is elhangzott, hogy a főváros kormányzati forrás híján január 1-jével magára hagyja az építményt. Kiss Ambrus most kifejtette, hogy még vizsgálják e lépés lehetőségét. A szinte teljesen üres Biodóm fűtését a közelben lévő gyógyfürdő meleg vizével és némi távfűtéses rásegítéssel oldotta meg a főváros, mostanra elérve, hogy utóbbira lényegében már nincs is szükség. Ám így is költenie kellett rá az önkormányzatnak több százmillió forintot. Még vizsgálják, hogy miként tudnák a nullához közelíteni a Biodómmal kapcsolatos költségeiket.

Egy tulajdonra azt mondani, hogy "innentől nem az enyém", jogilag elég nehéz. Ezért a jövőre nézve az általános főpolgármester-helyettes szerint az lehet a megoldás – és szerinte az államnak is az az érdeke –, hogy lehetőség legyen rendezetten átadni az államnak, hogy befejezhesse.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×