eur:
390.43
usd:
364.14
bux:
68347.87
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat- és növénypark, a biodóm a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2019. december 29-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Nem fűtik a Biodómot, igen nagy veszély alakulhat ki

Ha nincs biztosítva egy minimális hőfok, nem tart ki a speciális fóliából álló, több milliárd forintból készült tetőszerkezet.

Bár a fűtési szezon már elkezdődött, a még mindig csak félkész állapotban lévő Biodóm temperálásának még nem láttak neki, és ezen a télen nem is fűtik majd a létesítményt. A Fővárosi Önkormányzat pedig mostantól nem fizeti a Biodóm számláit – tájékoztatta a Népszavát Bősz Anett kultúráért felelős főpolgármester-helyettes.

A városvezetés már tavaly jelezte, bármikor bekövetkezhet az, hogy a fővárosnak választania kell: vagy az idősotthonait, szociális intézményeit fűti és működteti, vagy egy teljesen üres, használaton kívüli építményre költ. Bősz Anett közölte: idén nyáron a főpolgármesteri kabinet úgy döntött, nem költ a továbbiakban az állam által megrendelt és finanszírozott, de be nem fejezett beruházásra.

A főpolgármester-helyettes azt mondta: azért nem fizetik a továbbiakban a Biodóm számláit, mert

2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a fenntartása még csökkentett üzemmódban is.

Ebből a személyi kiadások 119 milliót, a dologiak 348 milliót, míg az egyéb – felhalmozási – kiadások 18 milliót tettek ki, a járulékok pedig további 40 millió forinttal terhelték a fővárosi költségvetést.

„A végletekig kivéreztetett fővárosnak nincs forrása a Biodóm befejezésére és most már a beláthatatlan ideig húzódó fenntartására sem” – nyilatkozta a lapnak Bősz Anett.

Hozzátette: a létesítmény megtartásához szükség van egy minimum hőfokra. Ha ez nem biztosított, vagyis

ha nem temperálják az épületet, akkor a tetőszerkezet tetején lévő, kívülről is látható háromszögek összeesnek, a tető pedig beázik.

Egyetlen háromszög ára körülbelül 6 millió forint, csak a fólia pótlása pedig többmilliárdos tétel lenne.

A Biodóm befejezésének költségeit még 2019-ben 13-17 milliárdra becsülték, Bősz Anett tájékoztatása szerint azonban most mintegy 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, felújításához, ennyi pénze viszont nincs a Fővárosi Önkormányzatnak.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×