eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Budapest, 2022. január 15. A Fővárosi Nagycirkusz jellegzetes bohócfigurája a főhomlokzat tetején. Az épület Közép-Európa egyetlen kőcirkusza a Városligetben, az Állatkerti körúton. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

A Városligetben találhat otthonra az új cirkuszművészeti központ

A Népszava szerint egyre több jel utal arra, hogy a kormány halogatja, illetve átalakítaná az új Nemzeti Cirkuszművészeti Központ projektjét. A lap információi szerint a Nyugati pályaudvar melletti terület helyett a jelenlegi városligeti helyszínen épülhetne meg a központ, amely esetleg bekebelezheti az üresen álló, félkész biodómot is.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ részeként megépülő Baross Imre Artistaképző Intézet elhelyezését célzó projekt előkészítését már jó ideje halogatják, a beruházás támogatási szerződését és határidőket is többször módosították. A Népszava közben megtudta, hogy az Állami Számvevőszék jelentős állami beruházásokról szóló ellenőrzés-sorozatának legújabb részéről készült májusi jelentése szerint a megvalósítás megalapozását szolgálná, ha készülne egy fenntartási és üzemeltetési modell az intézetről, illetve egy költség- és időkalkuláció a projektről. Csakhogy a magasépítési munkák elvégzéséről még nem született döntés – jegyzik meg.

Tehát elképzelhető, hogy a háttérben a projekt leállítása vagy átköltöztetése állhat. A napilap hivatalosan meg nem erősített információi szerint a Nyugati pályaudvar mögötti helyszínt már a döntéshozók is elvetették. B tervként azonban továbbra is élhetett a városligeti épület átépítése, aminek egyik jele az állatkert területén lévő új lovarda megvásárlása – teszik hozzá emlékezetve, hogy építésére még Persányi Miklós kerített pénzt a régi lovashagyományok felelevenítésének hívó szavával, bár végül nem igazán találta meg a szerepét. Talán ezért mondott le róla olyan könnyen a fővárosi önkormányzat, ami most a biodómot is átadná az államnak, mert nincs pénze a befejezésre – jegyzik meg.

A Népszava felidézi, a lovarda állami átvételről szóló ajánlat egy nagyobb csomag – a színházakról és a kulturális támogatásról szóló megállapodás – részeként érkezett akkoriban a fővároshoz. Így aztán elképzelhető az is, hogy az új cirkuszművészeti központra, biodómra és állatkertre vonatkozó kérés is egy nagyobb alku része lesz. Bár a fővároshoz egyelőre nem érkezett ilyen megkeresés. A lap szerint egyébként itt jön a képbe az új beruházási miniszter szerepe, Lázár János, aki ígéretet tett a tervezett, de még el nem kezdett fővárosi beruházások áttekintésére. Megjegyzik, kancelláriaminiszterként a Nyugati mögötti terület parkosítása volt az egyik szívügye.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×