eur:
395.94
usd:
369.9
bux:
70476.26
2024. június 25. kedd Vilmos
Mezőgazdasági munkás Idared almát szed egy nagykállói gyümölcskertészetben 2021. október 15-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kétségbeejtő almatermés: az átlag töredékét szüreteljük idén

A piac kiszámíthatatlanságát a nyári aszály, a tavaszi fagyok, illetve az energiaárak emelkedése okozza. Jövő tavasszal emiatt akár almahiány is lehet.

Bár még nem szedtek le minden termést, úgy tűnik, hogy az utóbbi évek leggyengébb almatermése lesz az idei – mondta el az InfoRádiónak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az almatermesztés történetének egyik leggyengébb termését fogjuk idén szüretelni, ami mindössze 300-350 ezer tonna. Egy átlagos almatermés Magyarországon 500-600 ezer, de az elmúlt évek legjobb évjáratában 2018-ban közel 900 ezer tonna almát állítottak elő.

"Most egy átlagtermés felét, egy nagyon jó termés harmadát szüreteljük ebben az évben"

– jelentette ki, majd hozzátette, a gyenge termés okai a tavalyi és idei szárazság, valamint a tavaszi fagyok voltak.

A 300 ezer tonnából 100 ezer az étkezési alma, szűk 200 ezer pedig az ipari alma. Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint 110-120 ezer tonna étkezési almát fogyasztunk, az önellátásra termeléssel együtt ez 120-140 ezer lehet. "Azt prognosztizáljuk, hogy a következő egy évben 10-20 százalékkal vissza fog esni az étkezési alma fogyasztás köszönhetően a nagyon jelentős inflációnak" – fogalmazott. A visszaesés nemcsak a gyümölcsök, hanem más élelmiszerek, a rezsi és más fogyasztási javak területén is megfigyelhető lesz.

A Terméktanács elnöke szerint a 100 ezer tonna étkezési alma a magyarországi kereslet kielégítésére jövő tavaszig elég lehet. Mint mondta: jövő nyáron már nem lesz túlzottan sok hazai termelésű alma a hűtőházakban, így valószínűleg a jövő nyári időszakban már importra fogunk kényszerülni.

A piac kiszámíthatatlanságához hozzátartozik, hogy a magas energiaárak miatt sok termelő nem akar a hűtőházában almát betárolni, vagyis az őszi értékesítésre törekszik. Ennek következményeképp most ősszel jelentős a kínálat, viszont április-májusban már almahiány is kialakulhat.

Az ipari almát termelők körében nagyon nagy az elkeseredettség, mert sokan a kevesebb termés miatt veszteséggel zárják az évet – mondta Apáti Ferenc, aki arról is beszélt, hogy a boltokban hiába árulják 500-600 forintért az almát, ha a termelők évek óta 100-120 forintos nettó áron tudják csak továbbadni a kereskedőknek. Eközben pedig a termelés költségei egy év alatt 25-30 százalékkal emelkedtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Hol állhat meg a Wizz Air esése?

Hol állhat meg a Wizz Air esése?

Májusban úgy tűnt, hogy végre eljöhet a fordulat a Wizz Airnél: a cég évek óta először jelentett nyereséget, emellett pedig a javuló fundamentumok és a nyári utazási szezonnal kapcsolatos pozitív várakozások hatására rövid idő alatt nagyot raliztak a cég részvényei. A lendület azonban látványosan alábbhagyott az utóbbi hetekben, éppen ezért megnéztük, hogy mi áll az esés hátterében, valamint azzal a kérdéssel is foglalkoztunk, hogy meddig eshet még a Wizz Air árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×