eur:
394.09
usd:
365.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mezőgazdasági munkás Idared almát szed egy nagykállói gyümölcskertészetben 2021. október 15-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Kétségbeejtő almatermés: az átlag töredékét szüreteljük idén

A piac kiszámíthatatlanságát a nyári aszály, a tavaszi fagyok, illetve az energiaárak emelkedése okozza. Jövő tavasszal emiatt akár almahiány is lehet.

Bár még nem szedtek le minden termést, úgy tűnik, hogy az utóbbi évek leggyengébb almatermése lesz az idei – mondta el az InfoRádiónak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

Az almatermesztés történetének egyik leggyengébb termését fogjuk idén szüretelni, ami mindössze 300-350 ezer tonna. Egy átlagos almatermés Magyarországon 500-600 ezer, de az elmúlt évek legjobb évjáratában 2018-ban közel 900 ezer tonna almát állítottak elő.

"Most egy átlagtermés felét, egy nagyon jó termés harmadát szüreteljük ebben az évben"

– jelentette ki, majd hozzátette, a gyenge termés okai a tavalyi és idei szárazság, valamint a tavaszi fagyok voltak.

A 300 ezer tonnából 100 ezer az étkezési alma, szűk 200 ezer pedig az ipari alma. Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint 110-120 ezer tonna étkezési almát fogyasztunk, az önellátásra termeléssel együtt ez 120-140 ezer lehet. "Azt prognosztizáljuk, hogy a következő egy évben 10-20 százalékkal vissza fog esni az étkezési alma fogyasztás köszönhetően a nagyon jelentős inflációnak" – fogalmazott. A visszaesés nemcsak a gyümölcsök, hanem más élelmiszerek, a rezsi és más fogyasztási javak területén is megfigyelhető lesz.

A Terméktanács elnöke szerint a 100 ezer tonna étkezési alma a magyarországi kereslet kielégítésére jövő tavaszig elég lehet. Mint mondta: jövő nyáron már nem lesz túlzottan sok hazai termelésű alma a hűtőházakban, így valószínűleg a jövő nyári időszakban már importra fogunk kényszerülni.

A piac kiszámíthatatlanságához hozzátartozik, hogy a magas energiaárak miatt sok termelő nem akar a hűtőházában almát betárolni, vagyis az őszi értékesítésre törekszik. Ennek következményeképp most ősszel jelentős a kínálat, viszont április-májusban már almahiány is kialakulhat.

Az ipari almát termelők körében nagyon nagy az elkeseredettség, mert sokan a kevesebb termés miatt veszteséggel zárják az évet – mondta Apáti Ferenc, aki arról is beszélt, hogy a boltokban hiába árulják 500-600 forintért az almát, ha a termelők évek óta 100-120 forintos nettó áron tudják csak továbbadni a kereskedőknek. Eközben pedig a termelés költségei egy év alatt 25-30 százalékkal emelkedtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×