eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a Petőfi Sándor-emlékévről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2021. június 1-jén.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Sérelemdíjat kaphat Bús Balázs - első fokon pert nyert Szabó Tímea ellen

A megítélt nagy összegű sérelemdíjat jótékony célra ajánlja fel a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke.

A 2022. évi országgyűlési választások kampányidőszakában Szabó Tímea mint a 10. választókerület képviselőjelöltje a Facebook-oldalán egy olyan videoüzenetet posztolt, amelyben bejelentette, hogy sajtótájékoztatót tart A pedofil bűnözők a Fideszben vannak – a Fidesz óbudai jelöltje, Bús Balázs is elhallgatott egy óvodai pedofil bűncselekményt! címmel és ezt StopPedofidesz! hastaggel publikálta.

A felvételen Szabó Tímea, az Egységben Magyarországért másik két képviselőjével szinte végig a fideszes képviselőjelölttel foglalkozik, és olyan kijelentéseket tesz rá, amelyek a bíróság szerint is megsértették Bús Balázs jóhírnevét és becsületét. Erről a Fővárosi Törvényszék a napokban hozta meg elsőfokú ítéletét, amely azután születhetett meg, hogy korábban a parlament Szabó Tímea mentelmi jogát felfüggesztette – közölte a Fidesz III. kerületi szervezete.

Szabó Tímea a videobejegyzésében egy korábbi, III. kerületben történt pedofilüggyel hozza kapcsolatba Bús Balázst, aki akkor Óbuda polgármestere volt. Ennek a bűncselekménynek a büntetőeljárása már jogerősen lezárult, az elkövetők a büntetésüket töltik. A bíróság iratai szerint a bűncselekményhez Óbuda egykori polgármesterének semmi köze nem volt, az ügyben még csak tanúként sem hallgatták meg.

Szabó Tímea állításairól kiderült, hogy légből kapott, motivációját tekintve politikai jellegű, amelynek egyetlen célja Bús Balázs lejáratása, erkölcsi befeketítése és a becsületébe gázolás volt, ezért – tekintettel a becsületsértés súlyára és motivációjára – a bíróság nyilvános bocsánatkérésre és nagy összegű sérelemdíj megfizetésére kötelezte Szabó Tímeát.

Bús Balázs már a kereset benyújtásakor jelezte a Fővárosi Törvényszéknek, hogy a sérelemdíj megállapítását nem haszonszerzés céljából kéri, hanem többek között azért, mert reményei szerint a pénzbüntetés távol tartja Szabó Tímeát attól, hogy a jövőben hasonló, az igazságot semmibe vevő kijelentéseket tegyen.

A megítélt sérelemdíj összege, a mindenkori parlamenti képviselői alapdíj hatszorosa, azaz 7.896.000 forint, amelyet Bús Balázs teljes egészében a Szent Miklós Kollégium és Gyermekotthont támogató Miklós téri Gyermekekért Alapítvány javára ajánlott fel.

Az ítélet nem jogerős.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×