INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

múzeum

mohács

lelet

eltűnt

Érmék a Mohács 500 Csatatérkutatási Program című vándorkiállítás megnyitóján a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumban 2020. augusztus 18-án. A kiállításon a mohácsi csatatéren feltárt leleteket mutatják be.

Nem tudni, hova tűnt Magyarország legjelentősebb éremleletének nagy része

Infostart

Arról sincs információ, hogy az ötvenhárom éve megtalált, felbecsülhetetlen értékű mohácsi éremleletek múzeumban vannak-e még, vagy a közgyűjteményből a magángyűjteménybe kerültek.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum szakemberei 2011 óta tudhatták, hogy Magyarország egyik legjelentősebb éremleletének több mint fele eltűnt. Az 1. számú éremleletből 10.450, míg a 2. számúból 3762 ezüstdénár hiányzik.– írja a szabadeuropa.hu.

A leleteket ötvenhárom évvel ezelőtt egy mohácsi útépítés során találták a Kálvin közben nyolcvan centiméter mélyen. Az érméket egy szürke és egy vörös korsóban rejtették el, vélhetően az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata miatt. Szakemberek szerint a két lelet amiatt páratlan, mert a legkorábbi érméket Aquileiában 1387 és 1437 között bocsátották ki, de magyar pénzverdék dénárjai is voltak közöttük, a legkésőbbiek 1521-ben készültek.

A leletek nagy része ezután több mint ötven évig a pécsi múzeumban volt, majd 2015 előtt nem sokkal Nagy Balázs régész-numizmatikus egy kutatásához kérte kölcsön őket. A régész akkori publikációjából kiderül: az 1. számú éremkincs 53,6 százaléka, míg a 2. számú 12,6 százaléka hiányzik ’69-es megtalálása óta. Azonban arról nem értesített mást, hogy több ezer darab hiányzik belőle.

A portál megkeresésére a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Bertók Gábor elmondta: vizsgálatot indítanak az ügyben.

Más források szerint az éremlelet eltűnése szakmai körökben már évek óta nyílt titok volt.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018