eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Érmék a Mohács 500 Csatatérkutatási Program című vándorkiállítás megnyitóján a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumban 2020. augusztus 18-án. A kiállításon a mohácsi csatatéren feltárt leleteket mutatják be.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Nem tudni, hova tűnt Magyarország legjelentősebb éremleletének nagy része

Arról sincs információ, hogy az ötvenhárom éve megtalált, felbecsülhetetlen értékű mohácsi éremleletek múzeumban vannak-e még, vagy a közgyűjteményből a magángyűjteménybe kerültek.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum szakemberei 2011 óta tudhatták, hogy Magyarország egyik legjelentősebb éremleletének több mint fele eltűnt. Az 1. számú éremleletből 10.450, míg a 2. számúból 3762 ezüstdénár hiányzik.– írja a szabadeuropa.hu.

A leleteket ötvenhárom évvel ezelőtt egy mohácsi útépítés során találták a Kálvin közben nyolcvan centiméter mélyen. Az érméket egy szürke és egy vörös korsóban rejtették el, vélhetően az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata miatt. Szakemberek szerint a két lelet amiatt páratlan, mert a legkorábbi érméket Aquileiában 1387 és 1437 között bocsátották ki, de magyar pénzverdék dénárjai is voltak közöttük, a legkésőbbiek 1521-ben készültek.

A leletek nagy része ezután több mint ötven évig a pécsi múzeumban volt, majd 2015 előtt nem sokkal Nagy Balázs régész-numizmatikus egy kutatásához kérte kölcsön őket. A régész akkori publikációjából kiderül: az 1. számú éremkincs 53,6 százaléka, míg a 2. számú 12,6 százaléka hiányzik ’69-es megtalálása óta. Azonban arról nem értesített mást, hogy több ezer darab hiányzik belőle.

A portál megkeresésére a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, Bertók Gábor elmondta: vizsgálatot indítanak az ügyben.

Más források szerint az éremlelet eltűnése szakmai körökben már évek óta nyílt titok volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×