eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Karácsony Gergely nem tudta megoldani, a katasztrófavédelemhez fordul szemétügyben

Mára lényegében teljesen leállt a hulladékszállítás Budapesten - írta szerda későn este a budapesti városháza a hivatalos Facebook-oldalán. Ezért a főpolgármester a kormányhivatalhoz fordult segítségért.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a fővárosi kormányhivatal vezetőjéhez, Sára Botondhoz fordult, hogy tegye lehetővé a szükségellátást – olvasható a budapesti városháza hivatalos Facebook-oldalán. Ezt azt jelenti, hogy amennyiben a kormányhivatal ehhez hozzájárul, a katasztrófavédelem fogja ideiglenesen ellátni a hulladékszállítási feladatokat.

A főpolgármester csütörtök reggeli Facebook-posztjában pedig arról számolt be, hogy helyettesével, Kiss Ambrussal közösen ők is ott voltak a hajnali műszakkezdéskor a BKM Ecseri úti telepén, ahonnan a kukásautók indulnak egy átlagos hétköznapon összegyűjteni a hulladékot Budapesten.

Karácsony Gergely szerint teljesen természetes, hogy a megélhetési gondjaik dühössé teszik a dolgozókat, és ebből a dühből azoknak is kijut, akik kiállnak eléjük. „Kaptunk belőle mi is, szenvedélyes, érzelemdús beszélgetés volt” – fogalmazott a főpolgármester, megjegyezve: nem udvariaskodott ő sem, mert mint írja, „semmi helye az unalomig ismert politikusi blablának ott, ahol emberek megélhetéséről és Budapest működéséről van szó”.

Mint olvasható, az idei 15 százalékos béremelés fölött bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánlott a kollégáknak. Erről fognak tárgyalni a budapesti cégek szakszervezeteivel is – tette hozzá.

Karácsony Gergely mások mellett arra is kitért, hogy a szemétszállítás biztosítása a hatályos törvények szerint csütörtök reggeltől a katasztrófavédelem dolga, de ma még ezt nem tudták megoldani teljeskörűen. "Budapest természetesen minden segítséget megad ehhez.”

Ahogy arról az Infostart szerdán folyamatosan beszámolt, vadsztrájk tört ki kora reggel az Ecseri úti BKM-telepen. A kukások vagy nem mentek ki összegyűjteni a szemetet, vagy visszajöttek az utcákról. Ebből aztán szócsata alakult ki.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakszervezet szerint szó sem volt spontán sztrájkról, a főpolgármester-helyettes szerint azonban igen.

A végén kormánypárti politikusok is beszálltak az üzengetésbe. Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakcióvezető egyenesen úgy fogalmazott: „A cég a főváros tulajdonában van, minden felelősség a főpolgármesteré”.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×