eur:
394.06
usd:
368.57
bux:
66343.29
2024. április 25. csütörtök Márk

Karácsony Gergely nem tudta megoldani, a katasztrófavédelemhez fordul szemétügyben

Mára lényegében teljesen leállt a hulladékszállítás Budapesten - írta szerda későn este a budapesti városháza a hivatalos Facebook-oldalán. Ezért a főpolgármester a kormányhivatalhoz fordult segítségért.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a fővárosi kormányhivatal vezetőjéhez, Sára Botondhoz fordult, hogy tegye lehetővé a szükségellátást – olvasható a budapesti városháza hivatalos Facebook-oldalán. Ezt azt jelenti, hogy amennyiben a kormányhivatal ehhez hozzájárul, a katasztrófavédelem fogja ideiglenesen ellátni a hulladékszállítási feladatokat.

A főpolgármester csütörtök reggeli Facebook-posztjában pedig arról számolt be, hogy helyettesével, Kiss Ambrussal közösen ők is ott voltak a hajnali műszakkezdéskor a BKM Ecseri úti telepén, ahonnan a kukásautók indulnak egy átlagos hétköznapon összegyűjteni a hulladékot Budapesten.

Karácsony Gergely szerint teljesen természetes, hogy a megélhetési gondjaik dühössé teszik a dolgozókat, és ebből a dühből azoknak is kijut, akik kiállnak eléjük. „Kaptunk belőle mi is, szenvedélyes, érzelemdús beszélgetés volt” – fogalmazott a főpolgármester, megjegyezve: nem udvariaskodott ő sem, mert mint írja, „semmi helye az unalomig ismert politikusi blablának ott, ahol emberek megélhetéséről és Budapest működéséről van szó”.

Mint olvasható, az idei 15 százalékos béremelés fölött bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást ajánlott a kollégáknak. Erről fognak tárgyalni a budapesti cégek szakszervezeteivel is – tette hozzá.

Karácsony Gergely mások mellett arra is kitért, hogy a szemétszállítás biztosítása a hatályos törvények szerint csütörtök reggeltől a katasztrófavédelem dolga, de ma még ezt nem tudták megoldani teljeskörűen. "Budapest természetesen minden segítséget megad ehhez.”

Ahogy arról az Infostart szerdán folyamatosan beszámolt, vadsztrájk tört ki kora reggel az Ecseri úti BKM-telepen. A kukások vagy nem mentek ki összegyűjteni a szemetet, vagy visszajöttek az utcákról. Ebből aztán szócsata alakult ki.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakszervezet szerint szó sem volt spontán sztrájkról, a főpolgármester-helyettes szerint azonban igen.

A végén kormánypárti politikusok is beszálltak az üzengetésbe. Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakcióvezető egyenesen úgy fogalmazott: „A cég a főváros tulajdonában van, minden felelősség a főpolgármesteré”.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×