INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

gémesi györgy

kukaholding

szemétszállítás

Gémesi György, az Új Kezdet elnöke az ellenzéki tárgyalásokról tartott sajtótájékoztatón a Képviselői Irodaház előtt 2018. március 20-án.

Van kiút a kukabotrányból - Gödöllő négy éve már átment egy "kísértetiesen hasonló" folyamaton

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Gémesi György polgármester szerint még a "politikai attitűd" is hasonló volt akkor, mint most, Budapest esetében, de a követelt plusz pénzt szerinte az államnak bele kell tennie.

A Pest megyei Gödöllőn négy éve már átélték azt, amit most a fővárosiak: az önkormányzat hulladékszállító cégének elfogyott a pénze, ezért a katasztrófavédelem vitte el az szemetet.

A település polgármestere, Gémesi György - aki a magyar Önkormányzatok Szövetségének is az elnöke - szerint akkor is az állami kukaholding volt a felelős a kialakult helyzetért.

"Kísértetiesen hasonlít a két történet. Akkor nagyon sokat küzdöttünk azért hogy az állami finanszírozás rendben legyen, így sajnos az a helyzet, hogy

az a díj, amit a lakosság befizet, nem elegendő a szolgáltatás költségeire"

- mutatott rá Gémesi György.

Emlékeztetett arra is, hogy a rezsicsökkentés keretein belül 8 éve nem emelkednek már a szolgáltatási díjak, szerinte senki nem gondolja komolyan, hogy a béreket, a 20 százalékos inflációt és egyéb költségeket ki lehet gazdálkodni az akkor megállapított pénzből.

"Aki erről döntött, annak a forrásokat is biztosítania kell" - jelentette ki az önkormányzati vezető.

Úgy érzi, általánosságban vannak megtakarítási lehetőségek, de most már az az állapot van, amikor nem elég a korábbi forrás.

Szerinte a két történetben az is közös, hogy megjelenik benne a "politikai attitűd", de volna megoldás: a hiányzó összeget fizesse ki az állam a szolgáltatónak.

Figyelmeztetett ugyanakkor, a katasztrófavédelemnek törvényi kötelezettsége megoldania a hulladék elszállítását.

"Furcsa módon nálunk, amikor a katasztrófavédelem megjelent, akkor azt a 80-100 millió forintot, amit kértünk, semmi perc alatt biztosította a központi költségvetés."

Még azt is elmondta, kétszer háromnegyed évig működtethet a katasztrófavédelem - a gyakorlat szerint ugyanazokkal a munkatársakkal és eszközökkel -, és utána újra felmerülhet a kérdés, hogy ki végzi a munkát.

Nagy kérdés még viszont az, hogy hogyan kapcsolódik be a folyamatba a Mol, amely koncesszióba kapta a hulladékgazdálkodást.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Kukabotrány - Gémesi György a gödöllői precedensről
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018