eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Nyílik az olló az álláskeresés és -hirdetések között, de...

A nyári időszakban csökkentek a hirdetésszámok a Profession.hu oldalán a tavalyihoz képest, a munkakeresők pedig aktívabbak a munkaerőpiacon. Az építőiparban például 40 százalékkal többen kerestek állást, mint az első félévben. A részletekről Tüzes Imrét, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatóját kérdeztük.

A Profession.hu adatai szerint az utolsó két-három hónapban szignifikáns lett a növekedés a munkaerőpiacon, vagyis júliustól egyre többen kezdtek jelentkezni állásokra – ismertette Tüzes Imre hozzátéve, hogy persze szektoronként vannak eltérések. Kiugrónak számít például az építőipar, ahol az első fél évhez képest 40 százalékkal több a jelentkező. De harmadával több az álláskereső a fizikai, segéd, betanított munkák, illetve 30 százalékkal a szakmunkák esetében. Mindazonáltal az összeg szektort nézve átlagban negyedével több a jelentkező, mint az év első hat hónapjában – tette hozzá az üzletfejlesztési igazgató.

Mindeközben a kínálati oldalon némi mérséklődés volt tapasztalható, különösen a szeptemberi hónapban, amikor az év első feléhez képest 13 százalékkal kevesebb álláshirdetést tettek közzé a cégek. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy az elmúlt egy-másfél évben egészen elképesztő mértékű volt a fellendülés; a cégek harmadával több hirdetéssel árasztották el a piacot – emelte ki Tüzes Imre, aki szerint ennek kontextusában érdemes nézni az említett 13 százalékos visszaesést. A szakértő azt is hozzátette, valahol ezzel függ össze az, hogy közben a jelölt oldalon aktívabb a kereslet a meghirdetett állások iránt, különösen a fentebb felsorolt kategóriákban.

A béreket illetően az üzletfejlesztési igazgató jelezte, a magyar piacon továbbra sem jellemző, hogy a munkaadók közzétennék az álláshirdetésben ezeket, „bár szerencsére vannak üdvőzítő példák is”. Az alapján viszont, amit látnak, nincs számottevő változás sem pozitív, sem negatív irányba – tette hozzá.

Tüzes Imre szerint a nagy kérdés, hogy a következő időszak milyen gondolkodásra fogja késztetni a munkaadókat, hiszen azokban a szektorokban, ahol csökken az álláspiaci kínálat, ott nem feltétlenül lesznek kényszerben a munkaadók. Ha pedig az álláskeresők kompromisszumkészebbek lesznek, az a bérfelhajtó erőt fogja csökkenteni. Másik oldalon persze ott van az inflációs hatás, amit meg kezelniük kell a cégeknek – mondta a szakértő, megismételve, hogy az elmúlt két-három hónapban – legalábbis amit a Profession.hu-nál látnak – nem volt tapasztalható változás a bérszintekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×