INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

szijjártó péter

atomenergia

paks 2

paksi bővítés

nemzetközi atomenergia-ügynökség

naü

közgyűlés

Szijjártó Péter a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt

Infostart / MTI

Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Közgyűlésének plenáris ülésén is felszólalt a tárcavezető.

A külgazdasági és külügyminiszter a NAÜ Közgyűlésen tett felaszólalásával kapcsoaltban hangsúlyozta, hogy miközben az Európai Unió a recesszióba tart, nagyon komoly energiaellátási gondokkal küzd, nem létezik energiapiac. Az energiaárak jelenleg az égbe szöknek, miközben a kelet-nyugati ellátási láncok megszakadtak. Ebben a helyzetben megnövekszik a nukleáris energia jelentősége.

A magyar álláspont szerint világossá kell tenni, hogy nukleáris energia nélkül nincs biztonságos energiautánpótlás, nincs megfizethető energia Európában. A nukleárisenergia-kapacitások csökkentik a függőséget a teljesen energiafüggő környezetben. Ezért lehet azt mondani, hogy a nukleáris energiakapacitás egyenlő a "szuverenitásunkkal". Továbbá Magyarországnak több mint 40 éves nagyon pozitív tapasztalata van a nukleáris energia felhasználása terén. "Az energia előállításának ez a formája olcsó, fenntartható, ami nélkül elképzelhetetlen lenne elérni vágyott céljainkat" - szögezte le Szijjártó Péter.

A paksi atomerőmű két, újonnan épülő reaktorával kapcsolatban elmondta: ez egy nemzetközi projekt, amelyet a Rosszatom vezet, de amerikai, francia és német cégek is részt vesznek benne, ideértve az alvállalkozókat is. A projekt megkapta a végleges építési engedélyt.

Magyar várakozások szerint az első betonelemeket jövő ősszel fektetik le.

A létesítmény várhatóan 2030-ban lesz üzemképes. A beruházással évente 70 millió tonna szén-dioxid kibocsátást takarít meg az ország. Megjegyezte: az energiaellátás terén megmutatkozó válság fényében Magyarország kérvényt nyújtott be a jelenlegi nukleáris reaktorai élettartamának a meghosszabbítására. Mint mondta: "Reméljük, hogy az EU intézmények tárgyszerűen fogják ezt elbírálni, mindenfajta ideológiai, politikai megközelítés nélkül.

Szijjártó Péternek az orosz Roszatom vezérigazgatójával folytatott tárgyalásairól a tárcavezető Facebook-oldala alapján annyi tudható, hogy Alekszej Lihacsovval a következő hónapok feladatait vették számba annak érdekében, hogy jövő év őszén az első betonelemek lekerülhessenek a talajba a paksi telephelyen.

"A beruházást sokan próbáljak gáncsolni, de mi ennek nem engedünk, az erőművet felépítjük, mert jogunk van hozzá és ez az érdekünk" - fogalmazott Szijjártó Péter.

(A nyitóképen: a magyar illetékesek és az orosz Roszatom illetékeseinek tárgyalásai Szijjártó Péter és Alekszej Lihacsov részvételével.)

Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018