eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Damaged and abandoned place of clearing a wide area of forest in the TriCity Landscape park is seen in Gdansk, Poland on 6 March 2022  (Photo by Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: NurPhoto

Tarvágás fenyegeti a felsőrákosi védett erdőt, a főváros nem engedné

A Fővárosi Közgyűlés által elfogadott rendeletbe ütközik a Budapest egyik védett erdejében tervezett tarvágás - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény szerint pénteken a főváros főjegyzője természetvédelmi hatósági jogkörével élve azonnal végrehajtható határozatban tiltotta meg a tarvágásos fakitermelést a X. kerületi Felsőrákosi-rétekhez tartozó védett erdő területén.

Erre azért volt szükség, mert a terület tulajdonosa az erdészeti hatóságként eljáró Pest Megyei Kormányhivatalnál bejelentette, hogy

a területen tarvágást kíván folytatni, és ezt a kormányhivatal - bár erre péntekig még lehetősége lett volna - nem tiltotta meg.

Jelezték, hogy a védett terület a Rákos-patak mentén a város egy természetes állapotban fennmaradt kincse, tele őshonos fafajokkal, színes élővilággal.

"A Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-án éppen az ilyen erdők védelme érdekében döntött a védett természeti területen található budapesti erdők tarvágásának tilalmáról szóló rendelet elfogadásáról, miután a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozással egyes természetvédelmi célú törvényi tilalmakat jelentősen fellazító rendeletet alkotott" - fogalmaztak a közleményben.

Hozzátették, hogy a fővárosi rendelet szeptember 7-én hatályba lépett, ennek ellenére a tarvágást a kormányhivatal helybenhagyta, így a fővárosi rendelet szerinti tilalom érvényesítése a természetvédelmi hatóság feladata.

A közlemény szerint a természetőrök a helyszínen folyamatosan ellenőrzik a határozat betartását.

Fontosnak nevezték, hogy a terület sorsát, a természeti értékek védelmét szívükön viselő civilek is segítsék ezt a munkát, és ha bármilyen, a védett erdő tarvágásos kitermelésére utaló körülményt tapasztalnak, azt jelezzék a természetőröknek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×