eur:
392.72
usd:
366.07
bux:
66746.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából Budapesten, a Terror Háza Múzeumban 2022. augusztus 23-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Navracsics Tibor elárulta, mikorra lehet megállapodás az EU-s pénzekről

Ha minden jól megy, idén mindhárom kérdéskör lezárulhat. A miniszter szerint most már nem rajtuk múlik a kompromisszum.

„Nem rajtunk múlik a kompromisszum. A válasz, én úgy gondolom, hogy olyan jó válasz a magyar kormány részéről, amely a folyamatos tárgyalások révén az Európai Bizottság számára is kielégítő lehet, de várjuk meg az ő értékelésüket” – válaszolta Navracsics Tibor az ATV érdeklődésére.

Az uniós forrásokért és területfejlesztésért felelős minisztert azt követően kérdezték, hogy a magyar kormány elküldte válaszlevelét a bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban kedd éjfél előtt, majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón bejelentette: „nincs olyan szigorítás, ami nekünk fájna, mert nincs titkolnivalónk a bizottság előtt”.

A Navracsics Tibor a villáminterjúban megerősítette, „természetesen” tisztában van vele, hogy mi áll a kormány bizottságnak megküldött levelében. Igazából nem tematikailag vannak új területek, hanem további pontosító kérdésekre adott válaszok, másrészt olyan megoldások, amik lehetővé teszik azt, hogy minden garanciát megadjunk arra, hogy az uniós forrásokat átlátható, kiszámítható és hatékony módon fogjuk elkölteni – magyarázta. „Nem bukkant elő új téma” – tette hozzá a tárcavezető, de további konkrétumokat nem árult el a tervezett tucatnyi törvénymódosításról. Hangsúlyozta, a bizottsággal abban állapodtak meg, hogy amíg a tárgyalások folynak, addig ezek bizalmas jellegűek maradnak.

Azzal kapcsolatban, hogy mikorra lehet megállapodás Brüsszellel az uniós forrásokról, őszre vagy csak karácsonyra, Navracsics Tibor jelezte, hogy három területről van szó:

  • A jogállamisági kondicionalitási eljárás esetében – a jogállamisági mechanizmus eljárásban, amire Varga Judit a válaszlevelet küldte – a bizottságnak az elkövetkező egy hónapban választ kell adnia. „Én abban bízom, hogy szeptember eleje körül már világos lesz a számunkra, hogy milyen irányban tárgyalhatunk tovább, vagy adott esetben maga a megegyezés is már megjelenhet” – jegyezte meg.
  • Az EU hétéves költségvetését illetően – a partnerségi megállapodás az operatív programokat teszi lehetővé – a miniszter közölte: abban bízik, hogy ez is valamikor az ősz első felében megvalósulhat.
  • A helyreállítási, uniós újjáépítési alappal kapcsolatos kérdések, az itteni nemzeti terv, pedig valamikor az ősz második felében, de még ebben az évben megtörténhet – tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter szerint ha az idén meg tudnak állapodni, akkor nincs veszteség, 20 ezer milliárd forint körüli összeg érkezhet az elkövetkező években.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×