eur:
393.23
usd:
368.05
bux:
66001.33
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Varga Judit/Facebook

Jogállamiság: lejárt a határidő, elküldte válaszlevelét a kormány az Európai Bizottságnak

Erről Varga Judit számolt be éjfél körül kiadott Facebook-posztjában.

„A magyar kormány elküldte válaszlevelét a bizottságnak a költségvetési kondicionalitási eljárásban” – írta éjfél körül élesített Facebook-posztjában Varga Judit igazságügyi miniszter.

A magyar kormány ezzel úgy tűnik, kivárt az utolsó pillanatig a válasz elküldésével, hiszen az Európai Bizottság július 22-én még egy hónapot adott számára, hogy kezelje a jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, mielőtt felkérné az Európai Tanácsot, hogy az függessze fel azokat a forrásokat, amelyek Magyarországnak a 2021–2027-es uniós költségvetéséből járnának.

A miniszter az írja posztjában, hogy az elmúlt hónapban tíz videokonferenciát és számos megbeszélést tartottak a bizottsággal, százat is meghaladja a köröztetett és egyeztetett intézkedési tervezetek száma.

„A magyar kormány átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy a bizottság valamennyi aggályát orvosolja.

A magyar kormány a továbbiakban is nyitott a konstruktív párbeszédre a bizottsággal”

– zárul Varga Judit posztja.

Ez a hétfő éjféli határidő egy uniós jogállamisági eljárás, a kondicionalitási mechanizmus része volt, amelynek célja, hogy megvédje az EU pénzügyi érdekeit a jogállamiság valamely uniós kormány általi megsértésével szemben. Ez az eljárás külön zajlik, elválasztva a többi jogi vagy politikai – így az Európai Parlament által indított – eljárástól, amelyet az EU valamely szerve indított Magyarország kormányával szemben – emlékeztet cikkében a Telex.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy az uniós pénzek veszélyben vannak Magyarországon elsősorban a korrupció miatt, amely olyan uniós finanszírozású projektek pályázati rendszerét szőhette át, amelyekben csak egy, általában a kormánypárthoz kötődő pályázó vesz részt.

Felidézik, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július elején jelentette be, hogy a kormány több pontban is enged a bizottság kéréseinek:

  • Magyarországon 15 százalék alá mérsékli az egyajánlattevős közbeszerzések arányát.
  • A korrupciós ügyekben bárki fordulhat bírósághoz jogorvoslatért, ha az ügyészség leállítaná az eljárást.
  • A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell hagyni a társadalmi konzultációra. A speciális, gyors törvényalkotást a kormány igyekszik csökkenteni. (Ezt az irányvonalat azóta nem követte a kormány, ennek felvetésére Gulyás Gergely úgy reagált, hogy majd akkor kell ezt betartani, ha megszületik az egyezség.)
  • Az uniós források egy részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítania a kormánynak.

11 ezer milliárd forint EU-s pénz kifizetését fagyasztotta be az Európai Unió.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×