INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

bkk

közösségi közlekedés

bliccelés

pótdíj

BKK jegyellenőr

Ősztől drágul a bliccelés Budapesten, de...

Infostart

De újfajta kedvezmény is lesz a jegy- és bérletvásárlás ösztönzésére.

Budapesten szeptember 1-jétől növekednek a pótdíjösszegek a közösségi közlekedésben, hogy bérlet- vagy jegyvásárlás helyett senkinek se érje meg inkább bliccelni.

A Budapesti Közlekedési Központ nem csak ezzel ösztönöz az utazási feltételek betartására: egy új kedvezményrendszer bevezetésével ősztől elengedi a pótdíjtartozás legalább felét annak, aki a büntetést követően azonnal érvényes bérletet vesz és azt bemutatja (havi bérlet vásárlása esetén 6000, negyedéves bérlet vásárlása esetén 9000, éves bérlet vásárlása esetén 11 ezer forintot lehet így spórolni).

Azért, hogy ne érje meg bliccelni, a helyszíni pótdíj szeptember 1-jétől 8-ról 12 ezer forintra emelkedik. Ezzel párhuzamosan a 30 napon belül befizetett pótdíj 16 ezerről 25 ezer forintra nő, a 30 napon túl befizetett pótdíjként pedig 32 ezer forint helyett 50 ezer forintot kell fizetni, azaz az ügyfél minél később egyenlíti ki a pótdíjat, annál magasabb összeget kell befizetnie.

Jelenleg a főváros minden egyes megvásárolt jegyhez és bérlethez támogatást biztosít, például egy utas által megváltott havi bérletből származó bevételt több mint 20 ezer forint támogatással egészít ki. A többi között ennek is köszönhető, hogy a jegyek és a bérletek ára alacsonyan tartható, azok csaknem 10 éve nem emelkedtek. Mindeközben a bliccelők által okozott bevételkiesés a közösségi közlekedésnek – közvetett módon a becsületesen közlekedő utasoknak – évről évre milliárdos nagyságrendű kárt okoz.

A közlekedésszervező a jövőben is lehetőséget biztosít az utólagos bérletbemutatásra azoknak, akiknek egyébként van bérletük, ám az ellenőrzéskor nem volt náluk. Az érintettek ez esetben öt munkanapon belül, utólag bemutathatják a korábban megvásárolt érvényes bérletüket, és csak az eljárási díjat kell kifizetniük, amely bérletfajtától függően 1000 vagy 2000 forint.

A BKK több szolgáltatást is bevezetett az elmúlt időszakban, amellyel hatékonyabbá teszi, adott esetben pedig gyorsítja a pótdíjazással járó ügyintézést. A társaság a többi között

• lehetőséget biztosít arra, hogy a bliccelésen ért utas az ellenőrnél bankkártyával fizesse ki a helyszíni – mérsékelt – pótdíjat;

• e-mailes értesítést küld a pótdíjtartozásról, így felhívja a figyelmet a befizetési határidőre, hogy a bliccelő elkerülhesse a pótdíj emelkedését, továbbá

• bevezette az elektronikus felületen történő pótdíjfizetés lehetőségét.

Nyitókép: BKK sajtó
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018