eur:
394.38
usd:
371.63
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
BKK jegyellenőr
Nyitókép: BKK sajtó

Ősztől drágul a bliccelés Budapesten, de...

De újfajta kedvezmény is lesz a jegy- és bérletvásárlás ösztönzésére.

Budapesten szeptember 1-jétől növekednek a pótdíjösszegek a közösségi közlekedésben, hogy bérlet- vagy jegyvásárlás helyett senkinek se érje meg inkább bliccelni.

A Budapesti Közlekedési Központ nem csak ezzel ösztönöz az utazási feltételek betartására: egy új kedvezményrendszer bevezetésével ősztől elengedi a pótdíjtartozás legalább felét annak, aki a büntetést követően azonnal érvényes bérletet vesz és azt bemutatja (havi bérlet vásárlása esetén 6000, negyedéves bérlet vásárlása esetén 9000, éves bérlet vásárlása esetén 11 ezer forintot lehet így spórolni).

Azért, hogy ne érje meg bliccelni, a helyszíni pótdíj szeptember 1-jétől 8-ról 12 ezer forintra emelkedik. Ezzel párhuzamosan a 30 napon belül befizetett pótdíj 16 ezerről 25 ezer forintra nő, a 30 napon túl befizetett pótdíjként pedig 32 ezer forint helyett 50 ezer forintot kell fizetni, azaz az ügyfél minél később egyenlíti ki a pótdíjat, annál magasabb összeget kell befizetnie.

Jelenleg a főváros minden egyes megvásárolt jegyhez és bérlethez támogatást biztosít, például egy utas által megváltott havi bérletből származó bevételt több mint 20 ezer forint támogatással egészít ki. A többi között ennek is köszönhető, hogy a jegyek és a bérletek ára alacsonyan tartható, azok csaknem 10 éve nem emelkedtek. Mindeközben a bliccelők által okozott bevételkiesés a közösségi közlekedésnek – közvetett módon a becsületesen közlekedő utasoknak – évről évre milliárdos nagyságrendű kárt okoz.

A közlekedésszervező a jövőben is lehetőséget biztosít az utólagos bérletbemutatásra azoknak, akiknek egyébként van bérletük, ám az ellenőrzéskor nem volt náluk. Az érintettek ez esetben öt munkanapon belül, utólag bemutathatják a korábban megvásárolt érvényes bérletüket, és csak az eljárási díjat kell kifizetniük, amely bérletfajtától függően 1000 vagy 2000 forint.

A BKK több szolgáltatást is bevezetett az elmúlt időszakban, amellyel hatékonyabbá teszi, adott esetben pedig gyorsítja a pótdíjazással járó ügyintézést. A társaság a többi között

• lehetőséget biztosít arra, hogy a bliccelésen ért utas az ellenőrnél bankkártyával fizesse ki a helyszíni – mérsékelt – pótdíjat;

• e-mailes értesítést küld a pótdíjtartozásról, így felhívja a figyelmet a befizetési határidőre, hogy a bliccelő elkerülhesse a pótdíj emelkedését, továbbá

• bevezette az elektronikus felületen történő pótdíjfizetés lehetőségét.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×