INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

vásárlás

alkoholfogyasztás

személyi igazolvány

Vásárló az Aldi diszkontlánc I. kerületi, Mészáros utcai üzletében 2020. február 25-én. Továbbra is a részmunkaidős foglalkoztatási modellt alkalmazza az Aldi Magyarország, mert tapasztalataik szerint ez a legjobb megoldás a megfelelő létszámú munkaerő biztosítására. A diszkontlánc a februári adatok szerint mintegy 3800 dolgozót foglalkoztat 144 magyarországi üzletében és biatorbágyi központjában, de csak 10-20 százalékuk dolgozik teljes, heti 40 órás munkaidőben.

Megtudtuk, miért kérik el az Aldiban a személyi igazolványt

Infostart

Az áruházlánc szerint a személyi igazolvány ellenőrzésekor az életkoron kívül nem néznek mást, adatot pedig nem tárolnak.

Vásárlók felhívták a figyelmet, miszerint alkohol megvételekor az Aldi üzleteiben a pénztáros elkérte tőlük a személyi igazolványukat. Mindez akkor is megtörtént, amikor a vásárlóról egyértelműen megállapítható volt, hogy 18 éven felüli, írja a hvg.hu.

A portál megkereste az Aldit, amely szerint nem új eljárásról van szó. Amiatt van szükség az okmányok elkérésére, mert a dolgozóik munkáját szeretnék megkönnyíteni, és így a legpontosabb életkort határozhatják meg.

A kasszások először elkérik a vásárlók azonosító okmányát, majd a pénztáros a kassza rendszerébe begépeli a pontos születési dátumot, a szoftver pedig egy egyszerű kivonási műveletet végez a születési dátum és az aznapi dátum alapján. Az eljárásnak köszönhetően kizáródnak a szubjektív tényezők: véletlenül, figyelmetlenségből, vagy tévedésből sem értékesítenek 18 év alatti személyek részére alkoholos tartalmú italt.

A fogyasztóvédelmi hatóság külön pozitívumként értékelte az intézkedés bevezetését, emiatt is alkalmazzák az üzletláncban. Az Aldi a portálnak azt írta, a pénztáros más adatot nem kér a vásárlótól, és sem a kasszaszoftver, sem a pénztáros nem rögzít, nem ment és nem tárol semmilyen személyes adatot. Mindez azért fontos, mert a vásárlók szerint a személyi igazolvány számukat, a személyi számukat is rögzítették a kasszánál.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018