eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Járókelők hűsölnek egy szökőkútnál a harmadfokú hőségriadó alatt a belvárosi Szabadság téren 2022. július 20-án. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifőorvos által július 23-án éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás. Az előrejelzés szerint többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hőkatlan a fővárosban - ezek az intézkedések segítenek a budapestieken 

A klímakatasztrófa elérte Magyarországot, és további erősebb hőhullámok várhatóak a jövőben. A Fővárosi Önkormányzat több lépést tett annak érdekében, hogy Budapest élhető maradjon a hőségben is.

A fővárosban jelenleg húsz locsolóautó dolgozik egész nap. A hőségszigetekre koncentrálva, a sűrűn lakott, aszfaltos, árnyékkal nem rendelkező területekre mennek, hogy hűtsék a környezetet, megkössék port és javítsák az emberek komfortérzetét. Eközben zajlik a sínek hűtése is, mert a villamosközlekedést ugyancsak védeni kell egy ilyen helyzetben – mondta az InfoRádiónak Budapest városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese.

Tüttő Kata emlékeztetett rá, hogy az elmúlt két évben a Fővárosi Önkormányzat több ivókutat nyitott, melyeket a BudapestGO nevű alkalmazás segítségével lehet megtalálni a térképen. Emellett a Fővárosi Vízművek lajtos kocsival járja a várost, az önkormányzat pedig a BKK-val együttmúködve vízosztást szervez a forgalmasabb közterületeken. A budapesti fürdők is meghosszabbított nyitvatartással, este nyolcig várják a hűsölni vágyókat.

Tüttő Kata arról is beszélt, hogy már régóta szeretnének több száz buszt korszerűbbekre cserélni, de még mindig várják a kormány együttműködését. Így a buszok húsz százaléka még mindig a régi Ikarus gyártmány, amelyek nem rendelkeznek klimatizáló berendezéssel. A főpolgármester-helyettes szerint még ennél is rosszabb a helyzet villamosközlekedésben: a Tátra és Ganz villamosokra még nem szereltek fel klímát, így csak a járművek egyötödén van hűtés.

"Le akarjuk cserélni az idős járműveket, de a hőségriadó alatt máról-holnapra ezt nem lehet megtenni. A 3-as metró klimatizálása is régóta szerepel a terveinkben"

– mondta a város vezető.

Tüttő Kata szerint a metróalagút szellőzése már jobb, mint korábban volt köszönhetően annak, hogy a felújítással a szellőzésen is javítottak. A fékezési energia csökkentésével pedig maguk metrókocsik is kevesebb hőt termelnek - tette hozzá. A metrókocsi klimatizálását azonban az orosz-ukrán háború "ellehetelenítette". A vonatokat ugyanis kocsikat egy orosz cég újította fel, amelynek az engedélye, együttműködése nélkül "nem lehet hozzányúlni" a kocsikhoz.

Tüttő Kata arról is beszámolt, azon dolgoznak, hogy a vízhiány idején, miként lehetne a csatornákba folyó vizeket megtartani a zöld felületek, a vízáteresztő felületek növelésével. A fa óriási érték a belvárosban, mert megköti a szén-dioxidot, a szállópor egy jelentős részét, árnyékot ad, csökkenti a felszíni hőmérsékletet, és ő maga is párologtat" – mondta a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×