eur:
392.55
usd:
366.13
bux:
66821.21
2024. április 25. csütörtök Márk
Back view of two doctors radiologists analyzing MRI scan results. Magnetic resonance imaging technology in specialized medical clinic. Healthcare and medicine concept.
Nyitókép: Tashi-Delek/Getty Images

Komoly problémával kopogtat a BM-nél az orvostechnikai szektor

Az alapanyaghiányok, az üzemleállások és a szállítmányozási nehézségek előre nem tervezhető módon korlátozzák az orvostechnikai szektor előállítási kapacitását – hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete. A szervezet szerint a kínálati problémák kockázata a jövőben is fennáll, ezért az iparág egyeztetést kezdeményezett az egészségügyi államtitkársággal.

Gyökeresen átalakult az elmúlt években az egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközök és berendezések előállításának gazdasági környezete.

A pandémia és az orosz–ukrán háború miatt

a nemzetközi ellátási láncok viszont kifejezetten sérülékennyé váltak,

jellemezte a jelenlegi nehézségeket az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója. Rádai Tamás példaként említette, hogy hiány van a chipekből, pedig ezek elengedhetetlenek a képalkotó- és sugárterápiás eszközök, defibrillátrok és egyéb elektronikus orvostechnikai berendezések előállításához, de említhető a cellulóz is, ami mondjuk az inkontinencia elleni eszközök és a kötszerek gyártásához szükséges.

A kínálati problémák mellett tovább súlyosbítja az orvostechnikai szektor helyzetét az energiahordozók drasztikus drágulása és a forint árfolyamgyengülése is, mely tényezők nagyon megnövelték az egészségügyben használt speciális termékek előállításának és szállításának költségeit – tette hozzá.

Mivel a világgazdasági nehézségek nem szűnnek meg egyik napról a másikra, ezért a jövőben érdemes további kínálati problémákra felkészülni az egészségügyi termékek piacán is, hívta fel a figyelmet az ETOSZ vezetője. Hogy az ágazat ezt elkerülje, egyeztetést kezdeményeztek a Belügyminisztériummal. Rádai Tamás elmondása alapján a céljuk az, hogy világossá tegyék a döntéshozók számára, hogy ha valamelyik egészségügyi termékcsoportban globálisan beszűkülnek a gyártókapacitások, akkor elsősorban azok az országok tudnak majd hozzáférni hiánytermékekhez, amik kiszámítható és fenntartható gazdálkodási feltételeket biztosítanak az ellátási lánc szereplői számára. Vagyis

nemzetközileg is versenyképes fedezetet kell biztosítani az orvostechnikai eszközök gyártásához, a vételárat pedig határidőn belül kell kiegyenlíteni.

Magyarországon azonban az orvostechnikai cégek mindkét elvárás terén komoly kihívásokkal szembesülnek. Mint arra az igazgató emlékeztett, a kifizetetlen kórházi számlák felhalmozódása már régi keletű probléma, de a jelenlegi helyzetben ez

extra kockázatot jelent.

Másfelől már nem csak elméleti probléma, hanem gyakorlati példa is van arra, hogy egy piacvezető gyógyászati segédeszköz gyártó arra kényszerül, hogy termékeinek tucatját kivonja a társadalombiztosítási finanszírozásból, mert már nem tudja tovább vállalni a veszteséges forgalmazást – fűzte hozzá Rádai Tamás.

A szövetség úgy látja, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkársága nyitotta szakmai párbeszédre, így abban bíznak, hogy az egyeztetések során sikerül megnyugtatóan rendezni ezeket a nehézségeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×