eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
The northeast hollow of Lake Balaton.
Nyitókép: Laszlo Szirtesi/Getty Images

Nem igaz, hogy üresek a balatoni szállodák

A tavalyinál valóban kevesebb a hazai vendég a balatoni szállodákban, de a foglalási számok nem mutatnak drasztikus visszaesést. Erről a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke beszélt. Baldauf Csaba erős túlzásnak nevezte, hogy üres lenne a Balaton.

A szövetség felméréséből az derült ki, hogy a tavalyihoz képest valóban alacsonyabb a szállodák kihasználtsága. Baldauf Csaba emlékeztetett rá, hogy a tavaly májusi újranyitást követően, rekord gyorsasággal futott föl a foglalások száma és nőtt a szállodák kihasználtsága. Ennek eredményeként még a 2019-es rekordévhez képest is lényegesen jobban teljesített a hazai turizmus.

Mint mondta, komoly teljesítmény lenne ennek akárcsak a közelébe is jutni. Baldauf Csaba elismerte, hogy néhány kivételtől eltekintve, az idén sem a Balatonon, sem más helyeken szinte nincs is sehol teltház. Persze kivételek azért akadnak, mondta a szövetség elnöke, főleg ott, ahol a szállodák speciális kínálatukkal, egy adott célcsoport számára kínálnak különleges szolgáltatásokat. Ilyenek például a nagy családokat fogadó létesítmények vagy azok a szálláshelyek, amelyeket főleg külföldi turisták kedvelnek. Utóbbiak közül azonban a háború miatt hiányoznak az oroszok és az ukránok.

Baldauf Csaba szerint jelenleg

a szállodák kihasználtsága általában 8-10 százalékkal elmarad a várttól.

Ez azt is jelenti, hogy csak mintegy 20-30 százalékuk tudta elérni a 2019-es kihasználtságot. Ugyanakkor a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke reményét fejezete ki, hogy a nyárból még hátra lévő két hónapban javulhat a szállodák foglaltsága. Árbevételben jó néhány szállodának sikerült ugyan meghaladnia a 2019-es szintet, de ez inkább az inflációnak és a forintárfolyam gyengülésének tudható be.

Baldauf Csaba Covid-hatásnak nevezte azt, hogy a hazai utazók egy jelentős része az idén inkább külföldön szeretne nyaralni. A szövetség elnöke ugyanakkor bízik abban, hogy lesz még egy őszi pihenési hullám is, ami javíthatja a hazai szállodák kihasználtságát és növelheti a bevételeiket. Baldauf Csaba az InfoRádiónak azt is elmndta: a Szép-kártyák szállás-zsebében lévő összegeket sem lehet már élelmiszerboltokban elkölteni, ami szintén segítheti a magyarországi hotelek működését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×