eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Hospital with corridor and bed without persons in landscape format
Nyitókép: upixa/Getty Images

Pásztélyi Zsolt: nem értjük, miért kell a szakrendelőket államosítani

A Medicina2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnökét meglepte az a felvetés, hogy az állam átvenné az önkormányzati kézben lévő szakrendelők működtetését.

Az egészségügy átalakításának főbb lépéseiről tartott előadást Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára a 16. Országos Egészséggazdaságtani Konferencián. Ennek részeként elmondta: vizsgálják annak lehetőségét, hogy az önkormányzati fenntartásban lévő, száz óránál nagyobb kapacitással rendelkező szakrendelők fenntartásba átkerüljenek az Országos Kórházi Főigazgatósághoz.

A terv meglepte Pásztélyi Zsoltot, a Medicina2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnökét, és egyelőre nem is tudják, hogy miért lenne szükség erre a lépésre.

"Fogalmazzuk meg együtt az államtitkársággal és a kormányzattal azokat a diszfunkciókat, rossz működéseket, amit ők jobban meg tudnak oldani a centralizációval. Mi nem látjuk, hogy melyek ezek, mert a mostani független és a szubszidiaritásnak sokkal jobban megfelelő működésnek rengeteg előnye van" – mondta az elnök. Példaként említette, hogy az önkormányzat fenntartó cége most kifesti a rendelőket, ha valami elromlik, rögtön rendbe rakja, ehelyett majd egy nagy közbeszerzési rendszerbe fog belekerülni az összes volt önkormányzati szakrendelő, emiatt sokkal nehezebb és rugalmatlanabb fenntartói működés lehet.

Az állami fenntartás viszont stabilabb anyagi hátteret jelenthet, bár Pásztélyi Zsolt szerint jelenleg az önkormányzatok annyira magukénak érzik a rendelőintézeteket, hogy nagyon sokszor saját erőforrásaik terhére a működési vagy a beruházási költségekhez is hozzájárulnak.

"Ez egy nagyon pozitív szaldó, nem látjuk, hogy ezt ki tudná váltani az állami háttér"

– tette hozzá.

Az elnök felidézte azt is, hogy 2013-ban már az önkormányzatok felajánlhatták a szakrendelők működtetését az államnak, akkor a több mint 110 önkormányzat 95 százaléka nem akart élni ezzel a lehetőséggel, ezért a kormányzat inkább önkormányzati működtetésben hagyta a szakrendelőket.

"Az önkormányzat vezetése sokkal direktebb kontrollt tud gyakorolni a szakrendelő felett, ha bármilyen probléma van, azonnal közbe tud avatkozni, a lakossági panaszok rögtön megjelennek a polgármester asztalán, és a polgármester újraválasztásának nagyon fontos szempontja, hogy miként működik az általa fenntartott intézményrendszer.

Ez egy előny volt, és nagyon félünk, hogy el fog veszni"

– mondta Pásztélyi Zsolt, Attól is tartanak, hogy mivel a rendelők költségvetése sokkal alacsonyabb, mint egy kórházé, ezért az állami irányítás elsősorban a kórházakkal foglalkozik majd. Szerinte sok példa van arra a 90-es évek óta, hogy amikor kórházak alá kerültek a rendelők, akkor sorvadásnak indultak.

"Mi azt látjuk, pont az az elv, a lakosságközeliség fog sérülni, amelyet egyébként az államtitkárság most a zászlajára tűzött" – mondta Pásztélyi Zsolt, és hozzátette: reméli, hogy sikerül erről majd tárgyalniuk az államtitkársággal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×