eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egy választópolgár leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében egy erzsébetvárosi iskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án.
Nyitókép: Egy választópolgár leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében egy erzsébetvárosi iskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán

Kormánypárti fölény az időközi választásokon

Vidéken és a fővárosban is számos helyen a Fidesz–KDNP jelöltje nyert az ellenzéki induló előtt a vasárnapi időközi választásokon. A kistelepülések többségén a független jelölt lett a befutó.

Budapesten a IV. kerület 2-es és a VIII. kerület 5-ös egyéni választókerületében a képviselő halála miatt kellett időközi választást tartani. Az V. kerület 3-as és a VII. kerület 4-es egyéni választókerületében lemondás miatt kellett időközi voksolást kiírni.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az V. kerületben Nagy Gergő, a Fidesz-KDNP jelöltje nyert a szavazatok több mint 70 százalékával. A második helyen a Momentum, a DK, az LMP és az MSZP közös jelöltje, Fábián Benjámin végzett több mint 27 százalékkal. A függetlenként induló Schmuck Andor kevesebb mint 2 százalékot ért el, míg Burián-Kozma Dávid, a Munkáspárt-ISZOMM jelöltje mindössze két szavazattal 1 százalékot sem ért el.

A VII. kerületben ugyancsak kormánypárti jelölt nyert. Ripka András, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 45 százalékát szerezte meg. Jenei Kevin Martin, aki a DK, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd támogatásával indult, valamivel több mint 28 százalékot kapott. Terdik Roland, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jelöltje több mint 13 százalékos eredményt ért el. Sima Ákos József, az Élhető Erzsébetváros Egyesület jelöltje több mint 8, míg Olajos János a Megoldás Mozgalom (MEMO) támogatásával csaknem 4 százalékot ért el. Gál Péter, a Munkáspárt-ISZOMM támogatottja 3 szavazatot szerzett, ezzel félszázalékos eredményt sem ért el.

A VIII. kerületben Gondos Judit, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 63 százalékával nyert. Pityó László, aki a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP és az LMP támogatásával indult, több mint 35 százalékos eredményt ért el. Simon György, a Munkáspárt-ISZOMM jelöltje 9 szavazattal alig több mint 1 százalékot szerzett.

A főváros IV. kerületében Vasvári László, a DK, az LMP, a Momentum, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje szerzett képviselői mandátumot, miután a szavazatok több mint 47 százalékát kapta. Néhány százalékkal lemaradva, több mint 40 százalékos eredménnyel Drabant Fruzsina, a Fidesz és az Újpestért Egyesület jelöltje végzett a második helyen. Mester János a Mi Hazánk támogatásával több mint 6, míg az MKKP jelöltje, Magyar Péter mintegy 4 százalékot szerzett. A független Jánvári-Halmai Józsefre 13 szavazat érkezett, ezzel alig több mint 1 százalékos eredményt ért el.

Szegeden is kormánypárti siker

Nyertek a fideszesek Nyíregyházán is. Az 1. számú egyéni választókerületben Ulrich Attila a voksok 76 százalékát szerezte meg. A 3. számú választókerületben Halkóné Rudolf Rékát, a Fidesz és a KDNP jelöltjét a szavazatok 74 százalékával választották képviselővé.

Szegeden is a jobboldal nyert. A Fidesz–KDNP-s jelölt 58,94 százalékot kapott.

Balatonalmádiban a polgármestert ezentúl a Fidesz–KDNP adja. Fabó Péter 62,17 százalékot kapott, ez háromszor annyi, mint legeredményesebb, független kihívójáé.

A Jobbikból kilépett Mirkóczki Ádám vezette Egerben a Fidesz-KDNP-s Orosz Lászlóné a szavazatok 47 százalékával tudott győzni.

Manninger Jenő lett Keszthely polgármestere

Az egyetlen jelöltként induló Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a térség korábbi fideszes országgyűlési képviselője lett vasárnap Keszthely polgármestere.

Gábor Hajnalka, a település jegyzője a helyi választási iroda vezetőjeként az MTI-nek elmondta: a 15 760 keszthelyi szavazópolgár közül 1696 vett részt a polgármester-választáson, közülük 1510-en adtak érvényes szavazatot az egyetlen jelöltre.

A Balaton-parti városban egy új önkormányzati képviselőt is választottak, a 8. választókerületben élő 2119 választópolgár közül 351 ment el szavazni, 11-en azonban érvénytelenül voksoltak. A szavazók közül 258-an Bánhegyi Renáta (Fidesz-KDNP) mellett tették le a voksukat, Kovács Viktória (Demokratikus Koalíció) 82 szavazatot kapott.

Keszthelyen azért kellett új polgármestert választani, mert Nagy Bálint, az eddigi településvezető áprilisban a Fidesz színeiben országgyűlési képviselő lett, ezért le kellett mondania polgármesteri címéről. Manninger Jenő, a városvezetői pozícióra most megválasztott utódja áprilisig a térség fideszes országgyűlési képviselőjeként dolgozott.

A keszthelyi 8. választókerületben azért volt szükség időközi választásra, mert az előző képviselő, Ifi Ferenc (Fidesz-KDNP) 2020 decemberében elhunyt.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×