eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin
Raisz Anikó, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a kinevezési okmány átadásán a Sándor Palotában 2019. július 22-én.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Bemutatkozott a magyar zöldállamtitkár Brüsszelben

A körforgásos gazdaság a Visegrádi régióban című konferenciát nyitotta meg Raisz Anikó.

A magyar kormány célja a környezet védelme a jövő generációi számára, ezért elkötelezett a fenntarthatóság támogatása, a körforgásos gazdaság előmozdítása mellett, és folyamatosan dolgozik a klímaváltozás elleni hatékony fellépésen - jelentette ki Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár Brüsszelben kedden. Józsa Tamás, Veszprém polgármesteri hivatalának kabinetfőnöke azt közölte: a város már meghaladta a 2030-as uniós célkitűzést, a település lakosonként 27 négyzetméter zöldfelülettel rendelkezik.

Raisz Anikó A körforgásos gazdaság a Visegrádi régióban címmel tartott konferencián elmondott nyitóbeszédében hangoztatta: Magyarország a fenntarthatóság jegyében és a környezeti kihívások kezelésében olyan nagyratörő célokat tűzött ki, mint az egyszer használatos műanyagok kivonása, az illegális hulladéklerakók felszámolása, a hulladékgazdálkodás fejlesztése, valamint további lépések megtétele a körforgásos gazdaság megvalósítására.

A stratégiai célok között egyebek mellett az erőforrás-megtakarítás és az erőforrás-hatékonyság javítása, valamint a gazdaság zöldítése szerepel, amelyek mind hozzájárulnak a versenyképesség és a foglalkoztatás növeléséhez - mondta. A környezetvédelmi célokat tekintve a kormány egyebek mellett a megújuló energia szélesebb körű alkalmazását, valamint a hulladékcsökkentést is meg kívánja valósítani. Magyarország középtávú stratégiai célja, hogy a magyar hulladékgazdálkodási szektor a körforgásos gazdaság európai modelljévé váljon - emelte ki.

"Ösztönözzük a hazai és a multinacionális cégeket a környezetbarát technológiák alkalmazására, a megújuló energiák használatára, valamint az erdős területek növelésére. Céljaink eléréséhez elengedhetetlennek tartjuk, hogy az iparban egy folyamat során keletkező hulladékok vagy melléktermékek más ipari termelés alapanyagaivá váljanak" - fogalmazott.

Az államtitkár kijelentette: a körforgásos gazdaság kiterjesztése a felhasználóktól a fő gazdasági szereplőkig döntően hozzájárul a

2050-ig megvalósítani tervezett klímasemlegességhez,

valamint a gazdasági növekedéshez, miközben biztosítja a hosszú távú versenyképességet, és azt, hogy a gazdasági szereplők közül senki ne maradjon le.

Noha a koronavírus-járvány számos mutató javulásának ütemét csökkentette, nemzetközi összehasonlításban a magyar gazdasági mutatók a legversenyképesebbek, a világjárvány okozta gazdasági visszaesést pedig viszonylag gyors fellendülés jellemezte Magyarországon - mondta.

Az államtitkár végzetül közölte, márciusában Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform alakult Magyarországon. Fő célja Magyarország körforgásos gazdaságra való átállásának felgyorsítása és az országnak a világ élvonalába helyezése a körforgásos gazdaság technológiáiban. Ezen túlmenően a platform célja a körforgásos gazdaság meglévő szereplőinek összekapcsolása, új kapcsolatok létrehozása és megerősítése, ezzel is növelve Magyarország és hazai vállalatai globális versenyképességét szerte a világon - tette hozzá Raisz Anikó.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×