eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Több ponton is hozzányúlnak a KRESZ-hez

A téma a parlament hétfői ülésnapján röppent föl.

A fideszes Dunai Mónika képviselő érdeklődött arról az Országgyűlésben, hogy a kormány tervezi-e a KRESZ módosítását az elektromos közlekedési eszközökre vonatkozóan a balesetveszély csökkentése érdekében.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Misztérium parlamenti államtitkár válaszában arról beszélt, nem hagyhatók figyelmen kívül a megjelenő új közlekedési eszközök (például elektromos rollerek – szerk. megj.), ezért a tárca módosító javaslatcsomagot nyújt majd be, amely ezen eszközök mellett a vasúti átjárókat érintő szabályokat is átalakítja majd.

Közlése szerint az intézkedés alapvető célja, hogy minden közlekedő számára megteremtse a biztonságos közlekedés feltételeit.

A Jövő Mobilitása Szövetség nemrégiben arra emlékeztetett, hogy a hatályos jogszabályok alapján az elektromos roller – amelyből becslések szerint nagyságrendileg 50 ezer darab van használatban Magyarországon – továbbra sem kategorizálható, az eszközhöz egyelőre nem dolgoztak ki egységes szabályozást.

2020-ban a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy ítéletében kimondta, hogy „amíg az elektromos roller jogszabályi kategorizálása nem történik meg, addig használójával szemben sem a segédmotoros kerékpárra, sem a kerékpárra, sem a gyalogosokra vonatkozó KRESZ-szabályok alkalmazása nem lehetséges.”

Vagyis a feltételrendszer hiányában az elektromos rollerekre hatósági szankciókat sem lehet alkalmazni.

Egyes statisztikák szerint az elektromos rollerek egyébként hasonló mértékben balesetveszélyesek a forgalomban, mint a mopedek és a segédmotoros kerékpárok.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×