eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Speciálterv Építőmérnöki Kft.

Épülhet Magyarország első kerékpáros Duna-hídja

Készülnek az EuroVelo 6 kerékpárút Szentendre-szigetre vezető szakaszának tervei, ezen a szakaszon létesül egy kerékpáros híd.

A Dunabogdány és Kisoroszi közötti i kerékpáros Duna-ág híd tervezése előrehaladott fázisba ért: a projekt megkapta az építési engedélyt - írta a Magyar Építők.

A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2021 májusában a Speciálterv Építőmérnöki Kft.-t bízta meg a Duna-ág híd és kapcsolódó úthálózat teljes körű tervezési munkáival. A tervezés során a tanulmánytervek újragondolásával kellett optimális javaslatot adni a szentendrei Duna-ág hídjára és a szükséges környezetvédelmi egyeztetések, illetve eljárások lefolytatásával megszerezni az építési engedélyt, majd annak alapján a kiviteli terveket is elkészíteni.

Az érintett településekkel, valamint a környezetvédelmi és vízügyi szakemberekkel történő egyeztetések eredményeként

  • a kisoroszi oldalon a Hajós utca nyomvonalán haladó, míg
  • a dunabogdányi oldalon a vízmű területének felhasználásával kialakított hídfőbe csatlakozó nyomvonalat

választották ki.

Az út a nyugati oldalon a Duna-parton halad, látványos szakaszát képezve az - Atlanti-óceán francia partjait a Fekete-tenger romániai részével összekötő - EuroVelo 6 kerékpáros útnak. A csatlakozó útszakaszok tervezésénél a meglévő természeti értékek megőrzésére kiemelt figyelmet fordítottak.

Pál Gábor, a híd tervezője elmondta, e hídszerkezet egy ritka csoport tagja a függőhidakon belül. Ellentétben a klasszikus függőhidakkal, amelyeknél a híd főkábelei egy - a híd mögött található lehorgonyzó - tömbbe vannak bekötve,

az önmagába horgonyzott függőhídnál a főkábel a hídpályát alkotó főtartóba van bekötve.

Odafigyeltek arra is, hogy a pilon magasságát minimalizálják, ezzel is növelve a tájba illeszkedést. A pilon magassága így alig haladja meg a környező parti fák vonalát.

A pilonoknál pihenőpontokat alakítanak ki,

hogy a gyönyörű tájat még jobban meg lehessen csodálni.

"E pihenőpontokat ez idáig csak a Speciálterv Tisza-tavi hídjain alkalmazták, a kerékpárosok szerint nagy sikerrel" - monda a tervező.

Jelenleg a híd kiviteli tervei készülnek, melyek befejezésével a tervezési fázis lezárul.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×